jaktak.cz

Jak upéct drobenkový jablečný koláč s tvarohem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Drobenkový jablečný koláč s tvarohem | recept. Tento recept je prověřený mnoha lety, kdy jsem ho s různými obměnami připravovala já i moje maminka. Koláč je geniálně jednoduchý a přitom jej lze péct v různých variantách stále dokola. Moje oblíbená kombinace je s jablky a tvarohem. Ale stejně dobře ho lze připravit i s jiným ovocem nebo v zimě pouze s tvarohem. Pojďme si společně upéct drobenkový koláč s jablky a tvarohem.

Co je potřeba

Na těsto si přichystejte:

  • 300 g hladké mouky
  • 280 g cukru krystal
  • 200 g másla
  • + trochu másla a hrubé mouky na vymazání pekáče

Na náplň budete potřebovat:

  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 6 velkých jablek

Krok 1

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Nejprve si připravíme těsto. Do větší mísy odvážíme hladkou mouku, cukr krystal a máslo. Všechny ingredience zpracujeme rukama na drobenku, měla by mít lepkavou konzistenci, aby se nám po upečení příliš nedrolila. Pokud jste zvyklí připravovat drobenku tzv. „od oka“, tak nezapomeňte, že je třeba to nepřehánět s cukrem. Pokud ho bude příliš, může se vám stát, že bude spodní vrstva těsta po upečení velice tvrdá a bude těžké ji ukrojit. Množství cukru však nesnižujte příliš, jednak vám těsto bude po upečení hůře držet pohromadě a jednak jsou ostatní vrstvy koláče pouze minimálně doslazované.

Krok 2

Běžný pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě nám stejně poslouží i pečící papír, záleží tedy na vaší preferenci. Do pekáče nasypeme dvě třetiny připraveného drobenkového těsta a rukou lehce pomačkáme.

Krok 3

Následuje jablečná vrstva. Jablka oloupeme a necháme je vcelku. Na hrubém struhadle je nastrouháme a odhodíme jádřince. Všechna jablka pak nasypeme na drobenkové těsto, není nutné z nich vymačkávat šťávu, sice jí pustí, ale zapeče se do těsta a tím ho i lehce zpevní.

Krok 4

Jako další přijde na řadu tvarohová náplň. Obě vaničky tvarohu vyklopíme do menší mísy a rozklepneme k nim vejce, přisypeme cukr a dobře promícháme, aby se vytvořil hladký krém. Takto upravený tvaroh rozprostřeme rovnoměrně na jablečnou vrstvu.

Krok 5

Nakonec poprášíme zbylou drobenkou. Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, dokud vršek koláče nezezlátne. Upečený jablečný koláč podáváme krájený na řezy. Nechte si chutnat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-drobenkovy-jablecny-kolac-s-tvarohem-recept.html