jaktak.cz

Jak udělat vánočku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat vánočku | recept. Vánočka je velmi oblíbenou součástí vánočních svátků. První zmínky pocházejí již z 16. století, ale to si ji dovolili péct jen mistři pekaři. Od 18. století si ji začali lidé péct doma, přičemž receptury se předávaly z pokolení a mohly se i lišit.

Co je potřeba

500 g polohrubé mouky
30 g droždí
100 g pískového cukru
150 g másla
1 ks vejce
2 ks žloutky
1 sáček vanilkového cukru
1 ks smetany
mléko
sůl
muškátový oříšek
hřebíček
rozinky
mandle
tuk na vymazání plechu

Krok 1

Mouku prosejeme, do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a malé množství vlahého mléka a mouky.

Krok 2

Zamícháme a necháme náležitě vykynout.

Krok 3

Do mouky vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme vejce, žloutek, sůl a malé množství nastrouhaného koření, cukr a vanilkový cukr.

Krok 4

Vlijeme kvásek a dle potřeby vlažnou smetanu.

Krok 5

Vše důkladně mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na vařečku.

Krok 6

Nakonec vmícháme dle chuti drcené mandle a rozinky. Nádobu s těstem zakryjeme a necháme dobře vykynout.

Krok 7

Poté těsto rozdělíme na 9 dílů. Spodní část spleteme ze 4 dílů, střed ze 3 dílů a vrchní část stočíme ze dvou.

Krok 8

Vánočku potřeme směsí žloutku a mléka. Přizdobíme mandlemi a dáme na vymazaný plech, kde necháme vánočku ještě vykynout.

Krok 9

Nakonec zvolna upečeme (asi 50 minut) ve vyhřáté troubě do zlatohněda.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-vanocku-recept.html