jaktak.cz

Jak upéct krémový dýňový koláč | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Krémový dýňový koláč | recept. S přicházejícím podzimem nastává opět sezóna dýní. Ačkoli se dýně v naší kuchyni zabydluje už poměrně dlouho, její obliba roste raketovou rychlostí hlavně v posledních letech. Jedním z klasických zpracování dýně je sladký moučník. Pro někoho sice může představovat poněkud netypickou chuť, ale v tomto receptu je dýně zkombinovaná se zakysanou smetanou, která dýňové náplni dodá krémovou konzistenci a celkově tak zjemní její chuť.

Co je potřeba

Co budeme na výrobu koláče potřebovat:

Na těsto si připravte:

120 g másla (popřípadě rostlinného tuku)
200 g hladké mouky
3 lžíce studené vody
špetku soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na náplň je potřeba:

150 g dýně Hokkaido
150 ml zakysané smetany
3 žloutky
200 g krupicového cukru
30 g hladké mouky

Krok 1

Nejprve si připravíme těsto. Máslo necháme změknout. Ostatní ingredience by měly mít také pokojovou teplotu. Ke změklému máslu přidáme potřebné množství mouky, nalijeme vodu a přisypeme sůl. Všechny suroviny rukama zpracováváme tak dlouho, dokud nevznikne hladké tuhé těsto. Pokud se nám bude těsto drolit, přilijeme ještě vodu, ale nesmíme to přehánět, aby těsto nebylo lepivé. Uhnětené těsto přeneseme na vál a rozválíme jej dokulata. Formu o průměru 30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě můžeme nahradit pečícím papírem. Poté těsto opatrně přesuneme do formy až do krajů.

Krok 2

Troubu zapneme na 180 °C těsně předtím, než začneme připravovat náplň. Tento druh dýně není třeba loupat, při tepelné úpravě totiž snadno změkne. Navíc se v její slupce ukrývá řada vitamínů a díky ní získá pokrm i hezkou výslednou barvu. Dýni pouze omyjeme, nakrájíme na větší kostky, vhodíme do hrnce a krátce necháme povařit do poloměkka. Poté ji nastrouháme na hrubém struhadle.

Krok 3

V dalším kroku si připravíme dýňovou náplň. Do menší mísy odměříme 150 ml zakysané smetany. Následně přidáme všechny žloutky a přisypeme krupicový cukr a hladkou mouku. Všechny suroviny společně důkladně vymícháme, až nám vznikne hladká hmota.

Krok 4

Nastrouhanou dýni přidáme ke smetanové směsi a promícháme. Hotovou dýňovou náplň rovnoměrně rozložíme na připravené těsto. Koláč vložíme do trouby a pečeme 30 minut, až nám krémová směs začne tuhnout. Krémový dýňový koláč po vychladnutí podáváme krájený na trojúhelníkové řezy. Nechte si chutnat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kremovy-dynovy-kolac-recept.html