jaktak.cz

Jak připravit obrácený hruškovo-ostružinový koláč | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Hruškovo-ostružinový koláč | recept. Ostružiny jsou k dispozici pouze po krátkou dobu roku, proto je potřeba si je užít. Jsou skvělé samy o sobě v syrové formě, ale proč je nevyužít také pro přípravu sladkých moučníků? V tomto receptu vytváří ostružiny dokonalou symbiózu s hruškami, jejichž sladkost skvěle podtrhne ostružinovou nakyslost. Až ho upečete, nestačíte se divit, jak rychle zmizí. Nejlépe chutná ještě za tepla doplněný zakysanou smetanou.

Co je potřeba

140 g (nejlépe třtinového) cukru
140 g másla
2 lžíce rumu
3 vejce
2 lžíce mléka
200 g ostružin
3 hrušky
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce mléka
máslo a cukr na vymazání a vysypání formy

Krok 1

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Přesuneme ho do středně velké mísy a přidáme k němu třtinový cukr. Máslo a cukr utřeme společně do pěny. Následně přilijeme dvě lžíce rumu a zamícháme.

Krok 2

V dalším kroku postupně zašleháme jedno vejce po druhém k máslové pěně. Hladkou mouku prosejeme a přidáme k ní kypřicí prášek. Mouku nasypeme k ostatním ingrediencím a důkladně vymícháme do hladkého těsta.

Krok 3

Nakonec ještě zředíme těsto mlékem. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 30 cm lehce polijeme vodou, poté přikryjeme pečícím papírem. Díky vodě se nám snadno přilepí k formě. Formu i přes pečící papír vymažeme máslem a posypeme asi dvěma lžícemi cukru.

Krok 4

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a omyjeme. Nakrájíme je na plátky, které pokládáme na dno formy tak, aby vytvořily soustředné kruhy. Poté na ně nalijeme těsto a zarovnáme ho dohladka. Opláchnuté ostružiny rovnoměrně rozprostřeme po těstě a lehce je do něj vtlačíme.

Krok 5

Takto připravený koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 35 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby a ihned přiklopíme talířem a přetočíme dnem vzhůru. Odejmeme formu, opatrně stáhneme pečící papír a necháme pouze chvíli chladnout. Ještě vlahý moučník krájíme na řezy, které doplníme zakysanou smetanou. Nechte si chutnat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-obraceny-hruskovo-ostruzinovy-kolac-recept.html