jaktak.cz

Jak připravit rizoto s červenou řepou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Rizoto s červenou řepou | recept. Rizoto je jednou ze stálic české kuchyně. Určitě to neznamená, že musí být nudným a průměrným pokrmem, který sice neurazí, ale nepřekvapí. Naopak, rizoto je ideální pokrm pro různé kombinace surovin, díky čemuž může pokaždé chutnat jinak a přitom být vždy lahodné. Díky několika drobným trikům lze z obyčejného jídla vykouzlit nevšední pokrm, který mile překvapí vaše strávníky. Červená řepa pak rizotu dodá krásnou barvu a zajímavou chuť. Pojďte si společně uvařit chutné rizoto s červenou řepou.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 4 porce:

350 g kulatozrnné rýže
2 větší cibule
5 lžic řepkového oleje
2 papriky
2 menší červené řepy
2 menší mrkve
3 nožičky párků
1 litr zeleninového vývaru
100 g eidamu

Krok 1

Nejprve si očistíme cibuli, omyjeme ji a nakrájíme nadrobno. Na velké pánvi rozehřejeme 3 lžíce řepkového oleje, vhodíme na něj cibuli a necháme ji zesklovatět. Mezitím si připravíme rýži. Potřebné množství nasypeme do síta a propláchneme. Když nám cibule zesklovatí, přidáme k ní na pánev rýži a necháme lehce osmahnout.

Krok 2

Zeleninovým vývarem zalijeme rýži s cibulí a přivedeme k varu. Množství tekutiny regulujeme a kontrolujeme během celého vaření. Vývarem můžeme rýži zalévat postupně, podle toho, jak bude rýže do sebe vsakovat tekutinu. Nezapomeňte rizoto připravovat z rýže, která je k tomu přímo určená, ideální je kulatozrnná rýže, díky níž získá rizoto krémovou strukturu.

Krok 3

Zatímco se nám vaří kulatozrnná rýže, připravíme si všechny ostatní suroviny. Papriky očistíme a nakrájíme na malé kousky. Červenou řepu i mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Stejným způsobem postupujeme také u nožiček párků.

Krok 4

Když se rýže vaří přibližně deset minut, přidáme tvrdší zeleninu, tedy červenou řepu a mrkev. Vše důkladně zamícháme a necháme dále vařit. Průběžně doléváme tekutinu podle potřeby. Po dalších pěti minutách přihodíme nakrájenou papriku a párky.

Krok 5

Když je rýže měkká, vlijeme na pánev zbývající olej a necháme ještě chvíli rizoto opékat. Připečené kousky pokrmu neuškodí, u nás doma jsou naopak oblíbené. Rizoto podáváme posypané nastrouhaným eidamem. Přeji vám dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-rizoto-s-cervenou-repou-recept.html