Jak upéct vanilkové rohlíčky | recept
Vanilkové rohlíčky | recept. Vanilkové rohlíčky jsou klasikou mezi vánočním cukrovím. Rohlíčky patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví vůbec a na přípravu existuje spousta receptů. Někdo přidává vlašské ořechy, jiný lískové a další zase nedá dopustit na mandle. Stejně tak se různí názory, zda do těsta patří vejce nebo ne. Podle tohoto receptu se rohlíčky dělají v naší rodině. Jsou křehoučké, proto pozor při manipulaci s nimi, rády se lámou.
Co je potřeba
Na těsto:
- 250 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 350 g polohrubé mouky
- 140 g strouhaných ořechů ( vlašské nebo lískové)
Na obalení:
- moučkový cukr smíchaný s vanilkou
Krok 1
Sypké suroviny v misce důkladně promícháme a přidáme změklé, na menší kousky pokrájené máslo. Vypracujeme těsto, které se nechytá mísy. Překryjeme mikrotenovou folií a dáme na hodinu odpočinout do chladu.
Krok 2
Z odpočinutého těsta odebíráme malé kousky, které vytvarujeme do válečku a ten zlehka vtlačíme do formičky na rohlíček. Následně rohlíček z formičky vyklepneme na plech. Rohlíčky můžeme péci i ve formičkách nebo je tvarovat ručně. Já volím tento postup, protože rohlíčky jsou velmi křehké a při vyklepávání z formiček se lámou a u ručně tvarovaných se mi nedaří udržet velikost a tvar :D Pečeme v předem vyhřáté troubě při 170 °C.
Krok 3
Rohlíčky jsou upečené tehdy, začnou-li jim růžovět růžky. Necháme je na plechu vychladnout a pak teprve obalujeme v cukru. Pracujeme opatrně, rohlíčky jsou křehoučké. Obalují se téměř studené, nenachytá se na ně tolik cukru jako na teplé.
Krok 4
Na obalování smícháme moučkový cukr s mletým vanilkovým luskem. Dnes už je v obchodech k dostání i vanilkový cukr. Dávám mu přednost před syntetickým vanilinovým cukrem. Pravý vanilkový cukr má jemnější vůni.