jaktak.cz

Jak vyrobit dušičkovou dekoraci

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Dušičky ─ každoročně začátkem listopadu uctíváme památku zesnulých. Je to čas zapalování svíček a nostalgického vzpomínání na ty, kteří již s námi nejsou. Ke vzpomínce se váže i návštěva místa posledního odpočinku a dekorace, která umocní úctu k těm, co již opustili tento pozemský svět. Vyrobte si sami jednoduché dušičkové aranžmá na hrob, nepotřebujete k tomu žádné zvláštní dovednosti, pouze Vám postačí přírodniny, které podzim nabízí.

Co je potřeba

  • košíček (květináč, misku)
  • aranžovací hmota
  • chryzantémy (jiné květiny)
  • větvičky s listy z keřů a stromů
  • šišky (spadané ze stromů)
  • malá jablíčka, hrušky (umělé)
  • mašlička (z juty nebo jakákoliv)

Krok 1

Připravíme si košíček (misku nebo květináč) jakéhokoliv tvaru. Vše záleží na vaší představě, jak velké aranžmá či v jakém tvaru jej chcete mít. Košíček by měl být vyplněn silnějším igelitem, aby neprotékal v případě, že použijete mokrou aranžovací hmotu. Zároveň máme po ruce připravený další aranžovací materiál, to jsou květiny, listy, větvičky, ozdoby a vše, co chcete k aranžmá použít.

Krok 2

Aranžovací hmotu vložíme do připraveného košíčku či jiné nádoby. V případě, že je hmota příliš velká, nožem ji odkrojíme po stranách tak, aby se nám do nádoby vešla. Vůbec si nedělejte starost s úpravou hmoty do nějakého tvaru, ve finále nebude vidět. Aranžovací hmota bývá ve dvou variantách, buď chceme použít suchou nebo mokrou. Zakoupíte ji v každém květinářství nebo speciální prodejně. Musíte však prodejce upozornit, jakou hmotu chcete. Pokud budete aranžovat živé květy nebo zelené listy a větvičky, musíte použít hmotu mokrou, aby rostliny déle vydržely. Nevadí, když živý materiál nakombinujete s umělým. Nechte se vést vlastní fantazií a citem.

Krok 3

A jaké přírodniny můžeme použít?

Hezké jsou listy nebo větvičky javoru se svým krásným podzimním vybarvením s oranžovohnědými a žlutočervenými variantami. Pěkně vypadají listy i plody skalníku, které se na podzim zbarvují oranžovočerveně a jejich drobné malvičky pak vypadají jako červené korálky. Velmi krásná je cesmína s tmavozelenými lesklými listy, ozdobně vykrajovanými. Mohou být použity různé jehličnaté túje, cypřišky s kulovitými šiškami. Mnoho ozdoby nadělá v aranžmá hlohyně, která je typická barevnými červenými bobulkami. Velmi pěkně vyniknou v dekoraci také větvičky z jehličnatých stromů jako je smrk a borovice.

Máte-li vybrány přírodniny, již jen stačí umístit je do aranžovací hmoty a vytvořit si dušičkovou dekoraci přesně dle vašich představ. Přeji, ať vám jde práce od ruky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-dusickovou-dekoraci.html