jaktak.cz

Jak upéct švestkový krambl | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Švestkový krambl | recept. Krambl je původně anglický dezert. Základ tvoří variace na obyčejnou drobenku, doplněnou máslovými sušenkami, které jí dodávají slavnostnější ráz a křupavost. Možností z jakého ovoce krambl připravit je nesčetně. Do tohoto receptu jsem vybrala švestky vzhledem ke švestkové sezóně, která teď vrcholí. Krambl je potřeba jíst ještě za tepla, proto ho nepřipravujte dopředu.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 2 porce:

  • 8 malých švestek
  • 70 g cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g másla + na vymazání zapékacích misek
  • 6 máslových sušenek
  • hrst mandlových lupínků

Krok 1

Nejprve si připravíme ovoce. Švestky rozpůlíme, zbavíme je pecek a opláchneme. Malé zapékací misky, nejlépe ve velikosti jedné porce, vymažeme máslem po celém dně i po stranách. Pokud nemáme malé mističky, tak použijeme jednu velkou. Připravené půlky švestek vkládáme do vymazaných mističek, tak aby vytvořily souvislou vrstvu, takže mohou být i hodně nahusto. Pokud je potřeba, můžeme množství švestek zvýšit.

Krok 2

Poté si připravíme drobenku. Odvážíme potřebné množství mouky, mouku pak prosejeme do hlubší mísy. Přisypeme cukr a přidáme máslo, to nemusí mít pokojovou teplotu, protože drobenku zpracováváme rukama, a tak snadno povolí. Rukama hněteme tak, aby se ingredience spojily, ale aby těsto zůstávalo pořád sypké.

Krok 3

V dalším kroku si rozpálíme troubu na 180 °C. Rozdrobíme máslové sušenky a přidáme je k připravené drobence. Směs důkladně zapracujeme. Takto připravenou drobenku nasypeme v silné vrstvě na švestky a posypeme je mandlovými lupínky.

Krok 4

Misky s moučníkem vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Krambl je hotový, když drobenka zezlátne a švestky rozpečením vytvoří souvislou vrstvu. Krambl necháme chvíli zchladnout, ale ještě teplý ho podáváme. Přeji vám dobrou chuť.

Tipy

Krambl je výborný i s ostružinami nebo malinami, popřípadě s jejich kombinací. Podle typu ovoce, který zvolíte však musíte upravit množství cukru.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-svestkovy-krambl-recept.html