jaktak.cz

Jak upéct kokosky s medem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na přípravu a zpracují se bílky, jež mnohdy zbývají z přípravy jiných pokrmů. Receptů na kokosky lze najít mnoho, můj recept pochází z rodiny včelaře a jednou ze surovin je včelí med. Kokosky s medem jsou opravdu velmi chutné a voňavé, kokos a med se výborně doplňují. Dají se jíst hned po upečení, jsou krásně křupavé. Po odležení změknou.

Co je potřeba

  • 150 g tekutého medu
  • 150 g cukru krupice nebo krystal
  • 4 vaječné bílky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g strouhanky (lze nahradit hrubou moukou)

Krok 1

Nejprve oddělíme ze 4 vajec bílky a žloutky. Žloutky odložíme do chladu na pozdější použití, k přípravě kokosek je již nebudeme potřebovat. Ve vodní lázni šleháme v misce bílky s medem do zhoustnutí. Když je sníh dostatečně hustý, vyjmeme misku z vodní lázně, přisypeme cukr a ještě chvíli šleháme. Vznikne velmi tuhý, lesklý sníh.

Krok 2

Do ušlehané směsi přidáme kokosovou moučku promíchanou se strouhankou. Strouhanka se může nahradit hrubou moukou, ale se strouhankou jsou kokosky vláčnější. Směs důkladně promícháme.

Krok 3

Ze studené hmoty stříkáme cukrářským sáčkem se širokou špičkou pusinky. Kokosky se mohou také tvarovat lžičkou. Hmota drží hezky tvar, neroztéká se. Cukroví stříkáme rovnou na tukem vymazaný plech nebo na papír na pečení. Kokosky pečeme při 150 °C do růžova. Z papíru nebo plechu je sejmeme po lehkém prochladnutí nožem.

Pokud máte v domácnosti suchý vzduch a cukroví neměkne, zkuste k němu do krabice přidat rozkrojené jablko. Za několik dní pečivo zaručeně změkne.

Pozor ať jsou kokosky opravdu růžové po celém povrchu, jinak by mohly klesnout.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kokosky-s-medem-recept.html