jaktak.cz

Jak na recepty ze zdravé brusinky | recepty

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na recepty ze zdravé brusinky | recepty. Brusinky jsou vzácným darem přírody. Co všechno v sobě skrývají úžasné červené bobulky, které jsou skvělou pochoutkou, ale zároveň i podpůrným lékem? Především jsou brusinky významným přírodním antioxidantem. Dále pomáhají při bakteriálním onemocnění močových cest, při kornatění tepen, jsou účinné při zažívacích a jiných potížích. Konzumace brusinek je nejlepší v syrovém nebo sušeném stavu jako rychlý zdroj energie. Přinášíme rozmanité náměty na využití brusinek.

Krok 1

Brusinkové opojení

Brusinky můžeme zavařovat jako kompot, nebo z nich připravit šťávy, omáčky, džusy i různé koktejly v kombinaci s jiným ovocem. Můžeme také jimi dochutit obilné kaše, műsli, jogurty, čaje. Nejčastější využití brusinek je při přípravě divočiny, jako je například srnčí ragú. Každý nemáme přístup k masu z divočiny, ale co takhle svíčková z hovězího masa s brusinkami? Tak tu asi známe všichni, a jak chutná je zbytečné komentovat. Kromě červených bobulek plodů brusinek můžeme využít také listy, které se spařují k přípravě čajů a obkladů.

Krok 2

Brusinkový džem

Na džem smícháme následující ingredience – přibližně 2 kg čerstvých brusinek, 350 ml vody a 70 dkg cukru, přidáme 6 ks hřebíčku (abychom jej pak nemuseli pracně vybírat, uvaříme si hřebíček v 1/2 dl vody zvlášť, vaříme jen krátce a přes malý cedník slijeme do brusinek) a 2 lžíce mleté skořice. Vše vaříme na mírném ohni až do zhoustnutí. Horký džem lijeme do vypařených sklenic a víčkujeme. Můžeme otáčet sklenky dnem vzhůru. Produkty z brusinek neplesniví, protože brusinky obsahují dostatek kyseliny citronové a benzoové, které mají konzervační účinky.

Krok 3

Brusinkový pohár

Dva hrnky brusinek rozdrtíme v mixéru. Svaříme hrnek cukru s vodou (1/2 dl vody), asi centimetrový plátek nastrouhaného zázvoru, šťávu z jednoho citronu a pomeranče, nastrouhanou kůru z citrusů (citrusové ovoce důkladně omyjeme a strouháme kůru jen z části ovoce). Vaříme na mírném ohni 15 minut, potom přidáme rozmixované brusinky a opět vaříme dál asi 10 minut. Odstavíme a můžeme přidat hrst celých brusinek. Po vychladnutí vyrobíme poháry – brusinkovou směsí plníme pohárové sklenky, navrch podle fantazie dáme kopeček šlehačky, posypeme strouhanou čokoládou.

Krok 4

Brusinková čokoláda

Rozpustíme čokoládu, do které přimícháme sušené brusinky, oříšky nebo mandle. Na pečící papír nalijeme čokoládovou směs a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí krájíme.

Krok 5

Brusinkový likér

Do 250 ml vody dáme 400 g omytých brusinek, přidáme 400 g cukru, 2 hřebíčky, nastrouhanou kůru z části citronu a vaříme asi hodinu. Necháme vychladnout a přidáme 400 ml rumu nebo vodky. Přelijeme do nějaké pěkné lahve.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-recepty-ze-zdrave-brusinky-recepty.html