jaktak.cz

Jak upéct pomerančový piškot | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pomerančový piškot | recept. S nastávajícími chladnými dny se hodí připomenout si teplé kraje moučníkem, jehož základem je právě jižní ovoce. Pomeranče propůjčují koláči sladko-hořkou chuť, a to díky využití nejen jejich šťávy, ale i kůry. Pomerančový sirup pak dokonale doplní korpus svou sladkostí a zároveň hraje i estetickou funkci. Upečte si voňavý pomerančový moučník a zavzpomínejte na letní cesty.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na těsto:

- 4 vejce
- 3 pomeranče (z jednoho použijeme i kůru, popřípadě můžeme použít sušenou)
- 70 g krupicového cukru
- 80 g dětské krupice
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- (máslo na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání)

Na sirup si připravte:

- 3 pomeranče
- 70 g krupicového cukru

Krok 1

Jako první se pustíme do přípravy těsta. Všechny pomeranče důkladně omyjeme, z jednoho z nich nastrouháme přibližně 2 lžičky kůry. Popřípadě můžeme použít sušenou, ale té dáme o něco méně. Ze všech pomerančů vymačkáme šťávu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, bílky si zatím uložíme do chladu. Žloutky smícháme ve vyšší míse s cukrem a kůrou, vyšleháme je do pěny. Přisypeme potřebné množství cukru krupičky a zapracujeme jej ke žloutkové pěně. Vymačkanou šťávu poté zamícháme ke zbylým ingrediencím.

Krok 2

Troubu předehřejeme na 190 °C. Dortovou formu lehce vylijeme vodou, aby k ní pečící papír snadno přilnul. Nebo ji samozřejmě můžeme vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. Bílky a špetku soli vlijeme do mísy a vyšleháme z nich tuhý sníh.

Krok 3

Sníh a hladkou mouku vmícháváme po lžících střídavě do žloutkové směsi. Sníh opatrně obalujeme těstem tak, aby bylo díky němu nadýchané. Hotové těsto vlijeme do připravené koláčové formy a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně po dobu 25 minut.

Krok 4

Zatímco se nám peče koláč, připravíme si sirup. Z dalších tří pomerančů vymačkáme všechnu šťávu. Tu vlijeme do hrnce, přisypeme cukr a směs přivedeme k varu, svaříme na hustší sirup. Jen nezpanikařte a nepřisypávejte cukr, po zchladnutí by vám vznikla velice tvrdá krusta, kterou byste jen těžko ukrojili. Upečený koláč vyjměte z trouby a polijte ho sirupem. Dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-pomerancovy-piskot-recept.html