jaktak.cz

Jak připravit jemnou celerovou pomazánku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Celer je v české kuchyni znám především v kombinaci s další kořenovou zeleninou jako základ pro některé typické omáčky a často je používán do polévek. Celer je však velmi chutný také ve své syrové podobě. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů, zároveň je málo kalorický, tudíž je velice dietní a zdravý. V tomto receptu se celer uplatňuje ve své syrové podobě jako chuťový základ pomazánky. Pomazánka je zjemnělá pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou, majonéza pak podtrhne chuť všech ostatních ingrediencí a dokonale je propojí. Příprava celerové pomazánky zabere jen pár minut a zvládne ji naprostý začátečník. Nejlépe si ji vychutnáte na čerstvém pečivu.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

- 200 g celeru
- 2 lžíce pomazánkového másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy (může být i méně tučná verze)
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvé pečivo nebo chléb k podávání
- několik cherry rajčátek na dozdobení

Krok 1

Nejprve celer zbavíme slupky, očistíme jej a omyjeme. Do menší misky celer nastrouháme najemno. Popřípadě můžeme na přípravu pomazánky použít i domácí kutr.

Krok 2

K nastrouhanému celeru přidáme patřičné množství pomazánkového másla a zakysané smetany, společně promícháme nebo promixujeme tak, aby měla pomazánka hladkou konzistenci.

Krok 3

Následně pomazánku dochutíme majonézou. Pokud nejsme tvrdými zastánci klasické majonézy, tak nám stejně poslouží i její light verze. Nakonec ještě osolíme a opepříme dle chuti. Citron omyjeme a rozkrojíme na poloviny, poté jím pomazánku zakápneme.

Krok 4

Pomazánku vidličkou naneseme na čerstvé pečivo, na němž chutná nejlépe. Chcete-li, můžete samozřejmě dát přednost chlebu. Cherry rajčátka omyjeme a nakrájíme na kolečka. Těmi pak dozdobíme pomazánku. Celerová pomazánka je skvělá jako lehká večeře nebo svačina. V létě ji navíc můžeme ozdobit či dochutit i čerstvými bylinkami.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-jemnou-celerovou-pomazanku-recept.html