jaktak.cz

Jak na pečení slaného pečiva z listového a křehkého těsta | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Slané pečivo | recept. Drobné pečivo ze slaného těsta je vděčným pohoštěním pro různé oslavy, večírky nebo jako alternativa sladkého, pro ty, co nemlsají. Dá se plnit různými pomazánkami, sypat kořením a semínky, péct v rozmanitých tvarech. Z jednoho těsta lze udělat několik druhů pečiva, každé jiné chuti. Pro pečení slaného pečiva lze využít koupené listové těsto, které je již nabízeno i v celozrnné variantě a je velmi chutné. Pro ty, co raději vše domácí, nabízíme předpis na jednoduché těsto, jež se dá použít i na sladké pečení, např. jablečný závin.

Co je potřeba

Na těsto je potřeba:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 2 žloutky
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • špetka soli nebo můžete použít koupené hotové listové těsto

Krok 1

Do mísy prosijeme hladkou mouku. Mouka se prosívá proto, aby byla nakypřená a lépe se spojila s ostatními surovinami při zpracování. Uprostřed si uděláme jamku, do které přidáme žloutky, mléko a ocet. Osolíme a pokrájíme změklý tuk. Vše důkladně prohněteme a vznikne nám nelepivé vláčné těsto. Je- li těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky, jestliže je moc tuhé, přidáme mléko. Hotové propracované těsto necháme v chladu několik hodin rozležet.

Krok 2

Po uplynutí doby na odpočinutí těsta si připravíme vál nebo podložku na válení těsta. Vál lehce poprášíme moukou a těsto vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm. Vykrajujeme rádlem nebo tvořítkem různé tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C.

Krok 3

Těsto si můžeme rádlem rozřezat na pruhy a ty natáčet na trubičky na pečení. Při natáčení se musí okraje těsta na trubičce překrývat. Po upečení jdou „minikremrole“ z trubiček velmi lehce sejmout. Plníme je slanými (i sladkými) pomazánkami nebo šunkovou pěnou. Věnečky si uděláme tak, že těsto vyválíme silnější, vykrájíme kolečka s otvorem uprostřed a tyto kolečka po vychladnutí rozřízneme a naplníme.

Krok 4

Další variantou je neplněné slané pečivo, stačí rozválený plát potřít rozšlehaným vajíčkem a vykrajovat tvořítkem zvolené tvary. Kousky bez náplně sypeme hrubozrnnou solí, kmínem, ořechy, mandlemi nebo různými semínky. Nechte si chutnat.

Univerzální těsto na slané i sladké pečivo nebo závin: 250 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu v kostce a 250 g másla nebo Hery zpracujeme v těsto a ihned dále zpracováváme. Těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-peceni-slaneho-peciva-z-listoveho-krehkeho-testa-recept.html