jaktak.cz

Jak uvařit pikantní gulášovou polévku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pikantní gulášová polévka | recept. Polévky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Vedle různých masových nebo zeleninových vývarů mají svoje místo i husté přesnídávkové nebo svačinové polévky. Tyto husté, syté polévky se podávají většinou s pečivem a nahradí hlavní jídlo. Předkládám netradiční recept na oblíbenou gulášovou polévku.

Co je potřeba

  • 0,5 kg hovězího masa (kližka)
  • 2 velké nebo 4 malé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5-6 rajčat
  • 1 červená paprika
  • 2 zelené papriky
  • 4 větší brambory
  • sůl
  • mletý pepř
  • sladká mletá paprika
  • chilli paprička
  • sádlo
  • voda nebo vývar

Krok 1

Nejprve si připravíme suroviny. Zeleninu omyjeme, oloupeme cibuli, česnek, brambory. Z paprik vyjmeme semeník a rajčata oloupeme. Rajčata snadno oloupeme tak, že je spaříme horkou vodou a stáhneme slupku. Maso pokrájíme na malé kousky.

Krok 2

Rozkrájené maso opečeme v hrnci na sádle. Když je maso opečené ze všech stran, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a společně podusíme. Cibule by neměla zežloutnout. Osolíme, opepříme, přilijeme v trošce vody rozmíchanou mletou sladkou papriku a ihned vše zalijeme asi čtvrtlitrem vody. Paprika se nesmí sypat do horkého tuku, zhořkla by, proto se přidává rozmíchaná ve vodě. Vaříme asi hodinu.

Krok 3

Mezitím, co se vaří maso, pokrájíme papriky na proužky, rajčata a česnek na kousky, brambory na kostičky. Snažíme se, aby kousky zeleniny (kromě česneku), byly přibližně stejné. Po hodině varu masa přidáme polovinu rajčat, pokrájené papriky, brambory, česnek a zalijeme vodou nebo vývarem. Chilli papriku přidáme celou. Přiklopené pokličkou vaříme do změknutí.

Krok 4

Polévku promícháváme, aby se nepřichytila. Na konci varu ochutnáme, případně dosolíme a ochutíme podle sebe. Pak přidáme zbylá rajčata a necháme ještě chvíli povařit. Polévka se nemusí zahušťovat, je dost hustá sama o sobě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-pikantni-gulasovou-polevku-recept.html