jaktak.cz

Jak připravit zeleninové kari s bulgurem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit zeleninové kari s bulgurem | recept. Kari je velice populární indický pokrm, který lze připravit na mnoho způsobů, avšak s jedním jmenovatelem – s kari kořením. Hlavní složkou této kořenící směsi je kurkuma – intenzivní žlutý prášek z oddenku kurkumovníku dlouhého, tzv. indického šafránu, který má protizánětlivé účinky, je silným antioxidantem a používá se dokonce v boji s rakovinou. Kořenová zelenina a červená čočka dodávají tomuto jídlu vlákninu, vitamíny a potřebné bílkoviny. Jako přílohu použijeme bulgur, což je předvařená celozrnná přenice, která je lehce stravitelná a má příznivé nutriční složení. Zeleninové kari s bulgurem je ideální vydatné jídlo do zimního období a navíc si skvěle pochutnáte.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:
- 2 střední mrkve
- 1/2 celeru
- 2 větší brambory
- 1 střední cibule
- 1 petržel (nemusí být)
- 1 červená řepa (nemusí být)
- půl šálku červené čočky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- čajová lžička kari koření nebo kurkumy
- 1/2 lžičky římského či klasického kmínu
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- snítka rozmarýny (nemusí být)
- čerstvě mletý pepř
- kostka zeleninového bujónu
- mořská sůl dle potřeby
- čerstvé bylinky na posypání (petržel, pažitka, koriandr)
- 1 šálek pšeničného bulguru

Krok 1

Cibuli nakrájíme na proužky, zeleninu na menší kostičky, brambory na trochu větší. Pokud použijete červenou řepu, je lepší ji uvařit zvlášť a vmíchat až na talíři, aby nezabarvila celý pokrm. Červenou čočku jen propláchneme, není třeba ji namáčet. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a chvilku restujeme.

Krok 2

Poté přidáme červenou čočku, zamícháme a přidáme sůl, bujón a koření. Podlijeme vodou tak, aby zelenina byla napolo ponořená ve vodě a dusíme do měkka přibližně 20 minut. Bulgur vložíme do hrnce, zalejeme třemi šálky vody a osolíme, bude hotový za 12–15 minut. Na talíři ozdobíme čerstvými bylinkami a mletým pepřem. Tipy: jako přílohu lze použít bílá či celozrnná rýže či opečený chléb. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zeleninove-kari-s-bulgurem-recept.html