jaktak.cz

Jak upéct banánové müsli tyčinky s oříšky | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Banánové müsli tyčinky | recept. Müsli tyčinky se obecně považují za zdravou alternativu jiných sladkostí, avšak pokud se zaměříte na jejich energetickou hodnotu, tak to s nimi není příliš slavné. Navíc obsahují řadu barviv a konzervantů, takže při důkladnější analýze zjistíme, že vlastně do zdravé stravy patří neprávem. Určitě je proto lepší upéct si je doma z vlastních, prověřených ingrediencí. Sice se nejedná o naprosto nekalorické mlsání, ale určitě je domácí varianta zdravější. V tomto receptu je použita kombinace banánu a švestek, která lahodí nejen chuťovým buňkám, ale i oku. Zároveň jsou tyto tyčinky bez sebemenšího obsahu pšeničné mouky.

Co je potřeba

Na 6 tyčinek budeme potřebovat:

- 100 g ovesných vloček
- 30 g vlašských ořechů
- 1 banán
- 30 g sušeného ovoce (brusinky, švestky, …)
- 50 g másla (+ na vymazání plechu)
- 2 lžíce medu
- 50 g cukru (ideálně třtinového)

Krok 1

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Malý pekáč vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Nasypeme na něj všechny ovesné vločky. Vlašské ořechy nadrtíme jen rukama nebo je můžeme nasekat nožem, poté je přidáme k vločkám. Vložíme do trouby a necháme přibližně 10 minut pražit.

Krok 2

Mezitím na pánev nalijeme med, přidáme k němu máslo a cukr (ideálně zvolíme třtinový cukr) a necháme zvolna zahřívat. Sladkou směs mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí a všechny ingredience se tak vzájemně neprolnou.

Krok 3

Banán nakrájíme na drobné kostky a stejně tak postupujeme i u sušeného ovoce, použít můžete jakékoliv, které máte rádi, osobně mám ráda kombinaci se sušenými švestkami, která je efektní i esteticky. Všechno ovoce pak přisypeme na pánev a mícháme, dokud se neobalí sladkou směsí.

Krok 4

Během přípravy ovocné směsi se nám v troubě opražily ovesné vločky a vlašské ořechy, budou nyní mnohem křupavější a také voňavější. Opražené vločky společně s vlašskými ořechy přidáme k ostatním ingrediencím a vše důkladně promícháme.

Krok 5

Větší plech potáhneme pečicím papírem a rovnou na něm tvoříme požadovaný tvar. Jednotlivé tyčinky se lépe vypečou a udrží tak více svůj tvar. Tyčinky pečeme přibližně 20 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bananove-musli-tycinky-s-orisky-recept.html