jaktak.cz

Jak připravit palačinky ala španělské Canelones | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Palačinky se špenátem a rajskou omáčkou | recept. Canelones jsou tradiční španělské těstoviny mající tvar tuby, které se plní různými náplněmi, polévají omáčkou a zapékají v troubě. Tyto speciální těstoviny jsou běžně k dostání v našich obchodech, stačí je jen předvařit a naplnit. Místo těstovin lze však použít i palačinky, a právě ty si dneska připravíme podle receptu mého přítele z Uruguaye. Pojďte si vyzkoušet připravit tyto vynikající palačinky na španělský způsob.

Co je potřeba

Na 12 kusů palačinek:
- 1 šálek mouky
- 1 šálek mléka (lze použít rostlinné mléko – ovesné, rýžové, sójové apod. nebo voda)
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- špetka mořské soli
- olej na smažení

Na náplň:
- 1 balíček sekaného špenátu
- 1 cibule
- 1 malá červená paprika
- 2 lžíce zeleného hrášku
- 2 lžíce mražené či sterilované kukuřice
- 2 střední žampióny
- 2 lžíce oleje
- špetka mořské soli
- čerstvě mletý pepř

Na omáčku:
- 500 ml rajského protlaku
- 1 cibule
- zelená paprika (nemusí být)
- 1 lžíce oleje

Volitelné:
- strouhaný sýr či tofu na posypání

Krok 1

Nejdříve si připravíme palačinky. V míse smícháme mouku se solí, v hrníčku mléko, olej a vejce. Tekuté přísady nalejeme do mísy s moukou a důkladně promícháme. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka či vody. Vhodnou pánev potřeme olejem, necháme rozehřát a smažíme palačinky.

Krok 2

Na náplň nakrájíme cibuli a žampióny na proužky, papriku na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme cibuli, přidáme papriku, houby a orestujeme. Následně přidáme špenát, pepř a sůl. Vše promícháme a dusíme do měkka. Nakonec vmícháme hrášek a kukuřici.

Krok 3

V dalším kroku si připravíme rajskou omáčku na zalití palačinek. Na oleji orestujeme cibuli a zelenou papriku. K orestované směsi přidáme rajský protlak či domácí omáčku připravenou přímo z čerstvých rajčat. Chcete-li, můžete také použít některou z běžně dostupných hotových rajčatových omáček.

Krok 4

Troubu si předehřejeme asi na 150 °C. Palačinky naplníme špenátovou směsí, zarolujeme a poklademe do vymaštěné zapékací nádoby. Povrch palačinek zalejeme rajskou omáčkou, můžeme posypat strouhaným sýrem či tofu a přibližně 10 až 15 minut zapečeme v troubě. Můžeme servírovat. Přeji dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-palacinky-ala-spanelske-canelones-recept.html