jaktak.cz

Jak připravit pečené zeleninové hranolky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pečené zeleninové hranolky | recept. Osobně mám pečenou zeleninu ráda i samu o sobě bez většího přikrášlování, díky poměrně pomalé přípravě získá totiž skvělou chuť. Ale připouštím, že to nemusí být šálek kávy pro každého, někdo prostě potřebuje pár kouzel navíc, aby si na něčem takovém pochutnal. Pokud patříte mezi ně nebo potřebujete ozvláštnit jídelníček zarytým masožravcům, tak určitě vyzkoušejte tento recept. Jako základ jsem použila mrkev, celer a červenou řepu. Jejich kombinací vznikne nejen lahodná chuť, ale zároveň i pastva pro oko. Něčím navíc je v tomto receptu sladko-štiplavá glazura, kterou zaručí kombinace medu a hořčice.

Co je potřeba

Na zeleninový základ si připravte:

  • 2 mrkve
  • ½ menšího celeru
  • 1 červená řepa
  • hladká mouka na poprášení
  • 2 lžíce oleje

Na glazuru si přichystejte:

  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř

Krok 1

Jako první je potřeba připravit si zeleninu. Mrkev oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na tenké hranolky. Jejich velikost můžeme zvolit podle chuti, ale je potřeba, aby nebyly příliš silné, mrkev se musí dostatečně propéct, než se na ní začne glazura připalovat. Stejně postupujeme i u ostatní zeleniny. Je dobré zachovat stejnou velikost i kvůli estetickému dojmu. Navíc se tím glazura rovnoměrně obalí po všech zeleninových hranolkách. Na plotně přivedeme k varu vodu, do níž zeleninu asi na 3 minuty hodíme. Pokud máte raději křupavější konzistenci zeleniny, můžete tento krok vynechat.

Krok 2

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Na plech standardní velikosti nalijeme trochu oleje, vložíme ho do trouby a necháme na chvíli rozehřát. Do menší misky nasypeme trochu hladké mouky. Jednotlivé kousky zeleniny v mouce obalujeme a vkládáme na rozehřátý plech s olejem. Zeleninu rozprostřeme do jednolité vrstvy, ideálně tak, aby byl mezi jednotlivými kousky prostor, lépe se pak na nich vytvoří křupavá kůrka. Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 20 minut, dokud není zelenina napůl měkká. V půli času zeleninu obrátíme.

Krok 3

Mezitím si připravíme jednotlivé ingredience na glazuru. V menší misce smícháme med a hořčici, metličkou je prošleháme, aby se propojili, a nakonec ještě osolíme a opepříme. Když je zelenina předpečená, vyjmeme ji z trouby a sesypeme do mísy, v níž jsme jí prve promíchávali. Přelijeme přes ni ostrou medovou omáčku a mícháme tak dlouho, než se každý hranolek obalí.

Krok 4

Zeleninu přendáme zpátky na plech a vrátíme do trouby. Hranolky pak pečeme, dokud se na nich nevytvoří křupavá vrstva, trvá to asi 10–15 minut. Podáváme jako samostatné lehké jídlo třeba s jogurtovým dipem nebo jako zajímavou přílohu k pečenému masu, např. kachně.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pecene-zeleninove-hranolky-recept.html