jaktak.cz

Jak uvařit plněné bramborové knedlíky | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Plněné bramborové knedlíky | recept. Plněné bramborové knedlíky se mohou podávat jako příloha například ke špenátu, kyselému zelí, ale i samotné. Jako samostatný pokrm je posypeme osmaženou cibulkou, strouhankou nebo je doplníme třeba salátem z kysaného zelí s mrkví. Je to jídlo syté a rychlé. Knedlíky se mohou plnit uzeninou, vynikající jsou plněné vepřovými škvarky. Plněné knedlíky se mohou připravit i do zásoby a zmrazit. Máme je potom po ruce, kdykoli nemáme čas na vaření.

Co je potřeba

  • 600 g den předem vařených brambor
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 kávová lžička soli
  • uzené maso nebo škvarky

Krok 1

Brambory uvaříme ve slupce den před plánovanou přípravou knedlíků. Druhý den je oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme, nebo prolisujeme. Do nastrouhaných brambor přidáme polohrubou mouku a rukama obě suroviny promícháme (nemačkáme). Přidáme sůl, celé vejce a prohněteme v těsto. Pokud se nám nedaří a těsto je moc tuhé (nechce se spojit), přidáme lžíci vody. Uzeninu pokrájíme na menší kousky.

Krok 2

Z hotového těsta vyválíme váleček, který pokrájíme na plátky. Rukama těsto zploštíme a na každý kousek navršíme uzeninu nebo škvarky a lehce přimáčkneme do těsta.

Krok 3

Knedlíky poté tvarujeme do koulí, hodně je mačkáme dohromady, aby uvnitř nebyla zbytečně velká dutina. Pracujeme rychle, bramborové těsto při delším stání řídne. Jestliže máte strach, že se vám knedlíky rozvaří, lehounce je obalte v Solamylu, ten tomu zabrání.

Krok 4

Do většího hrnce si dáme vařit dostatečné množství vody. Když voda vaří klokotem, hotové knedlíky rychle vhazujeme, aby byly všechny provařené stejnoměrně. Odpíchneme je vařečkou ode dna a vaříme asi 10 minut. Uvařené knedlíky vyplavou na povrch. Vyndáváme je děrovanou naběračkou a krájíme napůl.

Nejprve si dejte vařit vodu na knedlíky a pak teprve zpracovávejte těsto. Když začne voda vřít, budete akorát končit s přípravou knedlíků a těsto nezřídne.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-plnene-bramborove-knedliky-recept.html