jaktak.cz

Jak udělat Panettone | recept na moučník

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat Panettone | recept na moučník. Panettone je sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou - peče se na hlavně na Vánoce a Nový rok.

Co je potřeba

500 g hladké mouky
1 balení sušeného droždí
100 g cukr krystal
125 až 250 ml teplého mléka
5 žloutků
200 g měkkého rostlinného tuku
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
100 g kandované pomerančové kůry
75 g kandovaných třešní
100 g rozinek
špetka soli
lžíce skořice
půl lžíce mletého hřebíčku
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
cukr moučka na posypání

Krok 1

Mouku s cukrem, hřebíčkem, tukem, skořicí, citronovou kůrou a s droždím důkladně smícháme.

Krok 2

Spolu s mlékem, žloutky zpracujeme do hladkého těsta a hodinu necháme kynout.

Krok 3

Nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou a třešňovou kůru smícháme s hrozinkami a zpracujeme do kynutého těsta.

Krok 4

Pokud nemáme formu na panettone, stačí, když okraje kruhové formy s prům. 20 cm prodloužíme pomocí alobalu. Vrchní okraj můžeme zajistit sponkami. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Krok 5

Těsto vypracujeme, dáme do formy a necháme dalších 30 minut kynout.

Krok 6

Těsto nahoře nakrojíme do kříže a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C na 45 minut.

Krok 7

Vychladlý moučník posypeme cukrem a podáváme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-panettone-recept-na-moucnik.html