jaktak.cz

Jak připravit španělskou Tortillu de patata – bramborovou omeletu se špenátem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit španělskou Tortillu de patata – bramborovou omeletu se špenátem | receptTortilla de patata, tedy bramborová omeleta, je tradiční jídlo pocházející ze Španělska a je rozšířené i v latinské Americe. Mezi základní ingredience patří brambory, vejce, cibule a olivový olej. Existuje pochopitelně spousta dalších variant lišících se dle regionů a tamních zvyklostí. Nejčastěji se tortilla de patata připravuje se zeleným hráškem, paprikou, šunkou, klobásou či houbami. Ve Španělsku se omeleta tradičně podává s chlebem a zelenými pálivými papričkami. My si dneska připravíme tortillu se špenátem, která by měla být šťavnatá a vláčná. Je to rychlé a vydatné jídlo, chutné i za studena.

Co je potřeba

Na 2 porce budeme potřebovat:

4 střední brambory

4 vejce

1 cibuli

několik kostek mraženého sekaného špenátu

2 lžíce olivového oleje

olej na smažení

mořskou sůl

Krok 1

Brambory nakrájíme na kostičky nebo přibližně půlcentimetrové plátky, cibuli na proužky. Na velké pánvi rozehřejeme dostatečné množství oleje a smažíme cibuli i brambory na mírnějším ohni doměkka a dozlatova. Můžeme použít i předem uvařené brambory, tím se zkrátí čas smažení.

Krok 2

Poté přidáme špenát a pár minut dusíme. Směs přecedíme, abychom odstranili olej ze smažení. V misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a bramborovou směs. Na stejnou pánev nalijeme 2 lžíce olivového oleje, necháme rozehřát a vlijeme připravenou směs.

Krok 3

Omeletu smažíme na mírném ohni, aby se nepřipálila. Asi po pěti minutách, či až bude střed pevnější, přiklopíme na omeletu talíř a převrátíme ji rychle na něj. Poté omeletu opatrně přemístíme zpátky na pánev a smažíme zhruba dalších pět minut.

Krok 4

Nyní už stačí tortillu nakrájet na tradiční trojhránky a servírovat. Variace: V okamžiku, kdy se přidává špenát, můžete přidat zelený hrášek, kukuřici, zelenou či červenou papriku, žampióny apod. Buen provecho!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-spanelskou-tortillu-de-patata-bramborovou-omeletu-se-spenatem-recept.html