jaktak.cz

Jak používat tempeh – "sójový hermelín"

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Už jste narazili v obchodě na tempeh, ale nekoupili jste ho, protože byste nevěděli co s ním? Nebo jste neměli odvahu? Já jsem ji také neměla, ale po ochutnání na návštěvě u přátel jsem si jej zamilovala. A co že to vlastně Tempeh je? Tempeh jsou fermentované sójové boby, které se po uvaření nechávají několik dní zrát, dokud neprorostou bílou plísní a nespojí se dohromady. Poté se vaří, smaží, udí či marinuje. A co je nejlepší? Tempeh je velice zdravá potravina a chutná jako maso – lze ji tedy použít jako jeho plnohodnotnou náhradu. Přináším pár tipů, jak tempeh využít v kuchyni.

Co je potřeba

Tempeh

Kde jej seženu? Tempeh je k dostání v prodejnách zdravé výživy a v některých supermarketech.

Jaké jsou varianty? Tempeh je k dostání v několika variantách: Přírodní - je prorostlý bílou plísní a je nutné jej před konzumací povařit. Uzený, smažený a marinovaný - není nutné je tepelně upravovat, lze rovnou konzumovat.

Krok 1

Tempeh obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin, fosfor, vápník, železo a vitamíny skupiny B. Je to díky fermentaci nejzdravější a nejkvalitnější sójový produkt. Tempeh je velice lehce stravitelný a napomáhá k léčbě mnoha chorob – např. anémie, osteoporóze, střevních potíží či nádorových onemocnění. Navíc neobsahuje cholesterol a je nízkotučný, je tudíž vhodný i pro redukční diety. Tempeh je skvělá potravina pro děti, sportovce i těhotné ženy. Jak připravit jednotlivé druhy? Přírodní tempeh – povaříme v osolené nebo sójovou omáčkou ochucené vodě 15 minut, necháme okapat a dále upravujeme jako maso. Můžeme jej rozříznout na půl a poté podélně na plátky a osmažit na oleji do zlatova, obalit v trojobalu nebo těstíčku jako řízek, fritovat. Uzený tempeh – lze použít všude tam, kde jsme zvyklí na uzenou chuť. Např. můžeme tempeh nakrájet na drobné kostičky, osmažit a použít na halušky místo slaniny nebo jako náplň do bramborových knedlíků místo uzeného masa. Smažený tempeh – je praktický, protože jej můžeme hned použít, např. nakrájený na plátky do sendviče, nakrájený na kostičky do zelné polévky místo klobásy, do guláše, zeleninových asijských jídel. Výborný je také krátce osmažený a podáváný s červenou čočkou a tortilami či bagetou. Rozdrobený tempeh můžeme použít místo mletého masa v receptech na boloňské špagety, lasagne, karbenátky apod. Já jej mám nejraději jako rychlou svačinu – dávám si jej mezi toust či chléb. Marinovaný tempeh – již okořeněný tempeh výraznější chuti. Lze jej použít podobně jako tempeh smažený či z něj připravit pikantní pomazánku: tempeh, horčici, mořskou sůl, chilli, čerstvě mletý pepř dáme do mixéru a rozmixujeme najemno. Nakrájený na kostičky a podušený se zeleninovou směsí také výborně doplní bramborové placky. Přeji vám dobrou chuť.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pouzivat-tempeh-sojovy-hermelin.html