jaktak.cz

Jak vypěstovat řeřichu

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Řeřicha je nenáročná na pěstování. Zvládne ji vypěstovat úplně každý a je hezkou ozdobou kuchyňského okna. Semínka prodávají v každém zahradnickém centru pod názvem řeřicha setá nebo řeřicha dánská. Nať obsahuje velké množství vitaminu C, což se hodí zejména v zimě a předjaří. Řeřicha posiluje imunitu, léčí infekce a prospívá trávení.

Co je potřeba

  • semínka řeřichy
  • miska
  • vata, buničina nebo papírová utěrka

Krok 1

Pro pěstování řeřichy nepotřebujeme zeminu. Stačí vata, buničina nebo papírové kuchyňské utěrky a nízká miska. Misku nahradí třeba polystyrenový tácek od masa, který důkladně umyjeme. Misku vyložíme vatou a vatu navlhčíme vodou. Voda nesmí v misce stát, všechnu musí pojmout vata. Na vlhkou vatu hustě nasypeme semínka řeřichy a dáme za okno. Do týdne sklízíme zelené rostlinky odstřižením nůžkami těsně nad vatou.

Krok 2

Kdo by chtěl řeřichu a jiné klíčky pěstovat častěji, vyplatí se mu nádobka na klíčení. Je to soustava několika plat s žebrovaným dnem, odtokovým otvorem a podložní miskou na přebytečnou vodu. Plata se složí na sebe. V žebrech se udrží voda potřebná na bobtnání semen a následný růst rostlinek. Celé je to uzavřeno víkem, takže se udržuje potřebná vlhkost prostředí, simuluje to skleníkové nebo pařeništní podmínky. Nádobka se prodává v hobbymarketech. Ke klíčení můžeme použít i jiná semena, výbornou zkušenost mám s naklíčenou čočkou, klíčí rychle a je velmi chutná. Před klíčením čočku přes noc máčíme ve studené vodě.

Krok 3

Pokud necháme řeřichu dorůst do výšky asi 10 cm a odstřihneme ke konzumaci jen vršky rostlinek, budeme mít sklizeň ještě jednou, řeřicha doroste. Pro úspěšné pěstování nesmíte nechat semínka ani jeden den na suchu. Pak už, bohužel, nevyklíčí a můžeme začít znovu s novým osivem. Pokud bydlíte v paneláku a máte v bytě suchý vzduch, přetáhněte výsevní misku mikrotenovým sáčkem. Klíčící rostlinky potřebují světlo, pěstujeme je tedy na okenním parapetu.

Krok 4

Řeřicha má pikantně štiplavé lístky křenové chuti. Někomu připomínají chutí ředkev. Hodí se k posypání chlebů s máslem, do pomazánek, salátů. Nevhodná je tepelná úprava, připravili bychom se o cenné vitaminy, pro které řeřichu pěstujeme. Dobrou volbou je přidat lístky řeřichy do salátu spolu s cherry rajčaty. Tyto dvě chutě se skvěle doplňují.

Krok 5

Řeřicha podporuje trávení a stimuluje činnost žlučníku a jater, proto ji přidáváme do tučnějších a těžších jídel, pomůže s jejich trávením. Díky vysokému obsahu draslíku se řeřicha používá také při detoxikaci organismu, působí močopudně, čistí tak ledviny a močové cesty. Bylinka se používá i při léčbě nemocí dýchacích cest a kašli. Semínka jsou dostupná po celý rok a mají výbornou klíčivost. Nic vám tedy nebrání řeřichu vyzkoušet.

Řeřicha chutná v sýrových pomazánkách, vaječných pokrmech, zeleninových salátech. Rostlinkou se dají posypat i brambory nebo bramborová kaše. Při přidávání do polévek buďte opatrní, velké množství způsobí hořkost polévky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vypestovat-rerichu.html