jaktak.cz

Jak upéct buchtu ze sojové mouky | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Buchta ze sojové mouky | recept. Jednoduchá litá buchta na plech, ozvláštněná sojovou moukou, to je následující recept. Sojová mouka se prodává v prodejnách se zdravou výživou nebo dobře zásobených obchodech. Dodává pečivu krásnou žlutou barvu a zajímavou netradiční chuť. Buchta je rychlá, množství odměřujeme ve snídaňovém hrnečku, a ke snídani se také hodí. Chcete-li ji udělat slavnostnější, rozkrojenou naplňte krémem nebo džemem a polijte čokoládou.

Co je potřeba

Suroviny odměřujeme ve čtvrtlitrovém hrnečku, plníme ho 1 cm pod okraj = 1/4 l
- 1/4 l polohrubé pšeničné mouky
- 1/4 l hladké sojové mouky
- 1/4 l mléka
- 1/4 l krupicového cukru (stačí méně)
- 1/8 l oleje (125 ml)
- 1 celé vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr (1 lžička mleté vanilky)
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku

Krok 1

Nejprve si připravíme těsto. V misce smíchejte oba druhy mouky dohromady společně s pečivovým práškem. Přidejte 1 celé vejce, cukr, olej, vanilku a vlažné mléko. Promíchejte šlehací metlou nebo elektrickým šlehačem. Při ručním šlehání se rády tvoří hrudky, ty musíte odstranit. Nejlépe se jich zbavíte pomocí vařečky – hrudky rozetřete.

Krok 2

Plech s vyšším okrajem vymažte tukem. Nejvhodnější je tuhý tuk (máslo, hera, omega), při použití oleje se těsto chytá na plech. Vymazaný plech vysypte polohrubou nebo hrubou moukou.

Krok 3

Na připravený plech vylijeme polovinu připraveného těsta a rozetřeme stěrkou po celé ploše (v případě, že jsme se rozhodli pro mramorovou variantu). Do zbylé poloviny těsta zamícháme kakaový prášek. Těsto bude o něco hustější než světlé, použijte proto vařečku místo metly.

Krok 4

V dalším kroku tmavé kakaové těsto nepravidelně nalijeme na těsto světlé a uhladíme stěrkou (viz ilustrační obrázek). Těsta je možné ještě do sebe protáhnout pomocí špejle. Buchtu ze sojové mouky pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 °C.

Krok 5

Spávně upečená buchta se ještě v troubě uvolní od okrajů plechu. Pro jistotu můžete zkusit zapíchnout dřevěnou špejli, jestliže zůstane suchá, je upečeno. Prochladlou pocukrujeme (nemusíme) nebo naplníme marmeládou a polijeme čokoládou. Připravenou buchtu krájíme na stejně velké části.

Krok 6

Pro diabetiky lze cukr nahradit práškovým umělým sladidlem. Vzhledem ke specifické chuti sojové mouky není sladidlo poznat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-buchtu-ze-sojove-mouky-recept.html