jaktak.cz

Jak upéct bezlepkový ořechový srnčí hřbet | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Ořechový srnčí hřbet | recept. Ořechový moučník bez přídavku mouky je bezlepkový. Mohou si ho dopřát i nemocní celiakií nebo lidé nesnášející lepek. Pečivo bez lepku je křehčí a drobivější, mějte to na paměti při vyklápění a plnění hotového výrobku. Lepší je péci tento zákusek ve formě na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček, lépe drží tvar. Nenechte se odradit úvodní fotografií, moučník je velmi chutný (i když není někdy zrovna výstavní).

Co je potřeba

- 300 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů - 6 celých vajec - 200 g moučkového cukru - 2 polévkové lžíce studené vody - tuk a ořechy nebo kokos na vymazání a vysypání formy

Krok 1

Pro zdařilý výsledek je třeba, aby všechny suroviny k pečení měly stejnou, nejlépe pokojovou teplotu. Proto si je připravíme několik hodin před pečením na stejné místo.

Krok 2

Z vajec oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Pozor, aby se nepřimíchal kousek žloutku do bílků. Nebylo by možné ušlehat pevný sníh, který budeme potřebovat. Žloutky v míse třeme s cukrem a přidáváme po troškách studenou vodu. Utřené žloutky zhoustnou a změní barvu.

Krok 3

Bílky ušleháme na pevný sníh. Správně ušlehaný sníh nevypadne, když otočíte nádobu dnem vzhůru a jdou tvořit „špičky“. Sníh se rychleji vyšlehá, přidáte-li k bílkům zrnko soli.

Krok 4

Do utřených žloutků vmícháme nastrouhané ořechy. Pracujeme rychle, ušlehaný sníh nesmí moc dlouho stát, klesl by. Po vlašských či lískových oříšcích přidáme ušlehaný sníh a obracením ho zapracujeme do těsta.

Krok 5

Sníh do těsta vpracováváme opatrně, lehce překládáme a obracíme těsto přes sníh vařečkou. Při míchání by sníh klesl a moučník by nebyl správně nadýchaný.

Krok 6

V dalším kroku si formu na srnčí hřbet nebo dortovou formu vymažeme máslem či jiným tuhým tukem. Vysypeme ji strouhanými ořechy popřípadě kokosovou moučkou. Vlijeme připravené těsto, které lehce uhladíme a v předehřáté troubě upečeme.

Krok 7

Pečeme 15 minut při 180 °C, poté ztlumíme na 150 °C a dopečeme. Těsto při pečení hodně vyskočí, ale nevyteče z formy. Při chladnutí lehce sedne. Moučník vyklápíme opatrně, bezlepkové těsto je velmi křehké. Upečený bezlepkový moučník polijeme čokoládou. Můžeme ho proříznout a namazat pikantním džemem nebo máslovým krémem.

Na úvodním obrázku a celém pracovním postupu je moučník v dortové formě. Pečený v srnčím hřbetu je opticky hezčí, lépe se s ním manipuluje (moje forma na srnčí hřbet se záhadně ztratila po návštěvě dcery :))


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bezlepkovy-orechovy-srnci-hrbet-recept.html