jaktak.cz

Jak uvařit polský bigos | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Polský bigos | recept. Bigos je polské národní jídlo z masa, zelí a klobásy. Je to jídlo variabilní, v každé domácnosti má jinou chuť, ale některé zásady při vaření dodržují všichni. Správný bigos obsahuje kysané i hlávkové zelí, kvalitní klobásu a nejméně dva druhy masa. Vaří se každé zvlášť a nakonec se vše smíchá a dochutí. Správný Polák by nikdy nevařil bigos s použitím jednoho hrnce, i když recept k tomu svádí. Budete potřebovat několik hrnců a pánev. Jídlo chutná nejlépe odleželé, druhý až třetí den po ohřátí.

Co je potřeba

- 500 g vepřové plece
- 500 g hovězí kližky
- 200 g klobásy
- 500 g kyselého zelí
- 500 g hlávkového zelí
- 235 ml červeného vína
- hrst sušených hub
- 200 ml krájených konzervovaných rajčat
- 4 bobkové listy
- 5 jalovčinek
- mletý pepř
- sůl
- 1 větší cibule
- sádlo
- několik sušených švestek – lze vynechat

Krok 1

Hovězí kližku nakrájíme na kostky, prudce opečeme na sádle, aby se maso zatáhlo (nejlépe na domácím sádle – recept naleznete zde: Jak vyškvařit sádlo doma), podlijeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Dobu varu urychlíme použitím tlakového hrnce.

Krok 2

Vepřovou plec nakrájíme na stejně velké kostky jako hovězí maso. Na rozpáleném sádle maso prudce opečeme, okořeníme bobkovým listem, jalovcem, osolíme, opepříme a za mírného podlévání vodou dusíme doměkka.

Krok 3

Hlávkové zelí nakrájíme na kousky, kysané zelí překrájíme a spolu s namočenými houbami a sušenými švestkami dáme vařit do malého množství vody. Vody nepřidáváme mnoho, hotové jídlo obsahuje jen malé množství šťávy. Zelí vaříme i s vodou, ve které jsme měli namočené houby. Sušené švestky můžete vynechat, ale jestliže se pro ně rozhodnete, vybírejte sušené bez cukru a přídavných látek. Na trhu už je velký výběr i od českých pěstitelů.

Krok 4

V dalším kroku si pokrájíme cibuli nadrobno a zpěníme ji na sádle. Přidáme dobrou klobásu nakrájenou na kolečka a opečeme ji. Připravenou směs zalijeme červeným vínem a necháme ho vyvařit. Alkohol z vína se vypaří a zbyde jen chuť. Pravidlem při výběru vína by mělo být to, že použijete jen víno, které byste s chutí sami pili.

Krok 5

Po změknutí masa a zeleniny, všechny zvlášť připravované součásti bigosu ve velkém hrnci smícháme, přidáme rajčata nebo rajský protlak a ještě chvíli povaříme. Správný bigos má jen malé množství šťávy a maso se zelím by mělo být ve stejném poměru. Bigos chutná nejlépe po ohřátí druhý nebo třetí den. Poláci tvrdí, že správnou chuť má až za týden po odložení v chladu. Podávejte s chlebem.

Krok 6

Krok 7


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-polsky-bigos-recept.html