jaktak.cz

Jak na vegetariánské jídlo z jednoho hrnce | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na vegetariánské jídlo z jednoho hrnce | recept. Chystáte menu pro vegetariány či vegany a došla vám inspirace? Vyzkoušejte toto snadné a chutné jídlo pocházející z proslavené italské kuchyně. Nazývá se Estofado, tradičně se připravuje s masem a je velmi rozšířené i v latinské Americe. Bez masa je však stejně chutné, a to díky pomalému dušení zeleniny ve vlastní šťávě. Jako náhradu masa můžeme použít např. seitan, který je vyroben z pšeničné bílkoviny. Toto výborné vegetarianské jídlo z jednoho hrnce můžeme podávat s bílou rýží či chlebem, ale i samotné si vystačí a je vydatné.

Co je potřeba

2 – 3 velké cibule
2 mrkve
1 bílou nebo červenou papriku
4 velké brambory
2 větší rajčata
1 balení seitanu (natural nebo speciál) – k dostání v prodejnách zdravé výživy, není nutné
cca 200 ml rajského protlaku
3 polévkové lžíce rostlinného oleje
2 bobkové listy
oregáno, sladká paprika, pepř, mořská sůl

Krok 1

Veškerou zeleninu nakrájíme na kolečka – cibuli a brambory přibližně na půl centimetru široká, mrkev, papriku a rajčata na kolečka tenčí. Seitan nakrájíme na drobné proužky. Zeleninu budeme vrstvit na sebe, rozdělíme si ji tedy dle velikosti hrnce na 2 či více částí.

Krok 2

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a poklademe nejprve polovinu cibule, přidáme půlku mrkve, papriky a rajčat a završíme vrstvou brambor. Přidáme seitan. Okořeníme a osolíme dle chuti a vrstvíme opět cibuli a další zeleninu jako v předešlém kroku. Opět okořeníme, podlejeme trochou vody, přidáme rajský protlak a hrncem mírně zatřeseme, aby se zelenina nepřipálila. Několik minut dusíme na mírném plameni pod pokličkou, poté zamícháme a dusíme do měkka. V případě potřeby během dušení přidáme vodu, abychom získali více šťávy.

Krok 3

Tip: místo seitanu lze použít sójové maso, Robi maso nebo Goody foody (není veganské) nebo náhradu masa úplně vynechat. Přeji Vám dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-vegetarianske-jidlo-z-jednoho-hrnce-recept.html