jaktak.cz

Jak uvařit pažitkovou omáčku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Pažitková omáčka | recept. Pažitková omáčka k vařenému hovězímu masu nebo vejci natvrdo je typické jarní jídlo z čerstvých bylinek. Pažitka raší v závislosti na teplotě, někdy již v březnu, a je tak jednou z prvních čerstvých bylinek v kuchyni. Dáváme přednost tepelně neupravované bylince, abychom zachovali důležité vitaminy, které bychom varem zničili. Pažitku, pokud nemáte zahrádku, si můžete koupit v obchodě a pěstovat na okenním parapetu, je to snadné. Pažitka, lidově šnytlík, se přidává do polévek, pomazánek a salátových zálivek. Přebytky se dobře mrazí, v mrazáku vydrží do příští sklizně.

Co je potřeba

- 50 g másla - 2 mírně navršené polévkové lžíce hladké mouky - vývar z hovězího masa nebo kostí (přibližně 1 l) - 125 ml zakysané smetany - sůl podle chuti - pažitka

Krok 1

Omáčku připravujeme z hovězího vývaru. Variantou je použití mléka, stejně jako u koprové omáčky. Záleží na tom, čemu dáte přednost, ale vyvarovala bych se použití bujónu v kostce. Kostka úplně přehluší chuť pažitky.

Krok 2

Ve vhodné nádobě na rozpuštěném másle dožluta osmahneme hladkou mouku. Pozor, aby se nepřipálila nebo nebyla moc tmavá, nepříznivě by ovlivnila chuť hotové omáčky.

Krok 3

Jíšku zalijeme vývarem a metličkou pořádně prošleháme, abychom se zbavili hrudek. Za občasného prošlehání provařujeme v nepřikryté nádobě nejméně 20 minut. Za tuto dobu by měla být omáčka zredukována na správnou hustotu. Pokud není, pokračujeme. Jestliže se nepodařilo rozmíchat všechny hrudky, omáčku přecedíme.

Krok 4

Do mírně zchladlé omáčky vmícháme zakysanou smetanu a sůl podle chuti. Smetanu nepřidáváme do vroucí omáčky, srazila by se. Chceme-li mít jistotu, že se smetana nesrazí, vmícháme do kelímku několik lžic lehce zchladlého základu na omáčku a teprve pak smetanu vlijeme do hrnce a promícháme.

Krok 5

Pažitku omyjeme a pokrájíme ostrým nožem na kousky těsně před přidáním do hotového pokrmu. Zachováme tím více vitaminů. Hotovou omáčku podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Jako přílohu volíme houskový nebo kynutý knedlík.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-pazitkovou-omacku-recept.html