Jak upéct velikonoční klobásník | recept
Velikonoční klobásník | recept. Klobásníky jsou tradičním velikonočním pečivem, jehož původem je údajně Moravskoslezský kraj. Dříve byl klobásník ve tvaru rohlíku plněný klobásou. Dnes se toto slané pečivo plní mletým masem a peče se jako malé buchtičky nebo závin. Zkuste si podle našeho receptu klobásníky upéct a nemusíte zrovna jen o Velikonocích.
Co je potřeba
Těsto:
- 360 g polohrubé mouky
- 140 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 2 rovné kávové lžičky soli
- 180 ml oleje
- 42 g droždí (1 kostka)
- lžička cukru na kvásek
Náplň:
- 1 kg mletého bůčku
- 2 bílky
- 5 stroužků česneku
- sůl
- mletý pepř
- 8 lžic mléka
- strouhanka na zahuštění
- majoránka
- 1 rovná polévková lžíce škrobu
Krok 1
Zaděláme si kynuté těsto. Do mísy prosijeme oba druhy mouky, osolíme a promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vlijeme oslazené mléko s droždím, droždí necháme vzejít. Poté přidáme olej s rozšlehanými žloutky, vše dohromady smícháme a necháme na teplém místě vykynout. V teple těsto vykyne asi za hodinu.
Krok 2
Umeleme si maso na náplň. Použijeme libovější vepřový bůček. Do umletého masa přidáme všechny suroviny uvedené v rozpisu a pořádně prohněteme, až se všechno spojí v jednolitou hmotu.
Krok 3
Z vykynutého těsta vyválíme váleček a pokrájíme ho na malé kousky. Z tohoto množství je asi 46 kousků. Kousky těsta vyválíme nebo vytvarujeme rukou na placičky. Do každé placičky vložíme kuličku z mletého masa a zabalíme ji (viz ilustrační obrázek). Kuličky tvarujeme mokrýma rukama, maso se nebude lepit na ruce.
Krok 4
V dalším kroku si zabalené klobásníky naklademe vedle sebe švem dolů na tukem vymazaný plech (viz ilustrační fotografie). Potřeme je zbylým bílkem ze všech stran. Povrch posypeme mákem nebo sezamovým semínkem. .
Krok 5
Klobásníky pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 45 minut. Před ukončením pečení se na jednom kousku přesvědčíme, zda-li je maso uvnitř řádně propečené.