jaktak.cz

Jak si upéct brambory s česnekem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pečené brambory s česnekem | recept. Pečené brambory s česnekem jsou levné jídlo, které se dá jíst jen tak, zapíjené kyškou nebo mlékem. Dělám je, když jsem sama doma a nechce se mi vařit. Takto pečené brambory se mohou podávat i jako příloha k rybě či k masu. Konzumaci pečených brambor s česnekem nedoporučuji žlučníkářům nebo lidem, kteří se chystají do společnosti :)

Co je potřeba

  • brambory
  • česnek
  • sůl
  • sádlo, nejlépe doma vyškvařené

Krok 1

Brambory oloupeme a pokrájíme na kousky. Nekrájíme příliš tenké plátky, ty by se během pečení vysušily a byly by tvrdé. Česnek oloupeme a během pečení jej přidáme k bramborům. Na 1 kg brambor dáme alespoň jednu celou paličku česneku. Kdo má česnek opravdu rád, klidně ho může dát více.

Krok 2

Pokrájené brambory v misce osolíme a promícháme. Osolíme je pořádně, pojmou hodně soli. Brambory rozprostřeme na pekáček vymazaný sádlem. Pekáč můžeme vymazat i olejem, ale sádlo je sádlo a jednou za čas neškodí. Následně pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200 °C.

Krok 3

Když jsou brambory poloměkké, přidáme k nim prolisovaný česnek, zamícháme a pečeme do zrůžovění. Teplotu můžeme zvýšit. Jestliže trpíte onemocněním žlučníku a česnek vám dělá problémy, zkuste si sehnat odrůdu Bjetin. Ten snášejí i žlučníkáři (vlastní zkušenost).

Krok 4

Hotové pečené brambory s česnekem zapíjíme kyškou nebo podmáslím. Po konzumaci česnekového pokrmu se doporučuje vypít hrnek studeného mléka, mléko pomáhá k potlačení nepříjemného „česnekového dechu“. .

Krok 5

Česnekové brambory poslouží i jako příloha k rybám nebo grilovaným masům. Na ilustračním obrázku jsou brambory posypány listy mědvědího česneku. Přeji dobré chutnání.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-upect-brambory-s-cesnekem-recept.html