jaktak.cz

Jak najít, poznat a zpracovat Kačenku českou | atlas hub

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kačenky jsou spolu se smrži velmi ceněné jarní houby. Kačenky rostou od března do května při vlhkém, studenějším počasí. Nesvědčí jim přílišné teplo a vítr, to pak vysychá podhoubí a je po sezoně. Kačenky rostou několik let na stále stejném místě. Vyhovuje jim vápencové podloží. Kačenky hledejte ve smíšených lesích s osikami, jasany, trnkami a třešněmi. Je špatně vidět, roste v opadaném listí z minulého roku. Roste ve větších skupinách.

Co je potřeba

- volný čas

- pevná obuv

- vhodné oblečení

- košík

- houbařský nožík

- repelent

Krok 1

Kačenka česká má třeň dlouhý až 100 mm a je dutý. Klobouk je ke třeni připojen pouze na vrcholu a je vrásčitý. Klobouk má mnoho barevných variant, od tmavě žluté, po šedou až hnědou. Klobouk je většinou velký 20–40 mm. Houba má velmi zvláštní vůni, po které ji bezpečně poznáte. Kačenku můžete zaměnit za smrže, ale ty jsou také jedlé. Rozlišovacím znakem je připojení klobouku ke třeni, kačenka drží jen na vrcholu, smrž skoro po celé délce. Nebezpečná záměna je za ucháč obecný. Ucháč má klobouk s „mozkovitými“ záhyby. Vyskytuje se na stejných lokalitách jako kačenky a smrži.

Krok 2

Kačenka je výborná a velmi chutná houba, vhodná ke všem kuchyňským úpravám. Vynikající je podušená na másle, s vajíčkem, klobouk lze naplnit masovou směsí, hodí se do omáček. Kačenky mají samy o sobě výraznou chuť, takže se doporučuje nechat ji vyniknout a přidat k nim co nejméně surovin. Z koření se nejlépe hodí bylinky – tymián, pažitka, jarní cibulka. Kačenky se mohou mrazit i sušit. Sušením hodně ztratí na váze, obsahují hodně vody.

Krok 3

Kačenky s paprikou | recept

Na pánev dáme 50 g šunky a 1 jemně nakrájenou jarní cibulku. Osmažíme a přidáme 300 g podélně rozkrojených, očištěných kačenek. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Po 2 minutách podlijeme 100 ml suchého bílého vína, dusíme 5 minut a přidáme polovinu žluté papriky pokrájené na proužky. Po změknutí papriky podáváme s opečeným toastovým chlebem, posypané zelenou petrželkou. Poznámka: ilustrační obrázek zobrazuje sušenou kačenku českou.

Krok 4

Kačenky mohou u citlivých lidí vyvolávat alergie. Neměly by se podávat malým dětem a těm, komu je jejich vůně zasyrova nepříjemná.

  • Vždy sbíráme jen ty houby, které bezpečně známe!

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-najit-poznat-zpracovat-kacenku-ceskou-atlas-hub.html