jaktak.cz

Jak udělat domácí bubble tea | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Domácí bubble tea | recept. Bubble tea pochází z Taiwanu. Skládá se z čaje a vedlejších surovin, mléka, cukru, medu, ovoce, sirupu, čokolády atd. Možností je opravdu hodně. Nezbytnou součástí jsou kuličky z maniokového škrobu – tapioky. Tyto kuličky seženete v obchodech s asijskými potravinami nebo v internetových obchodech. Perly jsou slisovaný škrob z hlízy manioku. Obsahují minimální množství tuku a cholesterolu, řadu vitaminů a minerálů, vlákninu a jsou bezlepkové. Bubble tea se podává studený i teplý, pije se širokým brčkem. Vyzkoušejte si připravit chutné domácí bubble tea.

Co je potřeba

- plnotučné mléko nebo smetana 12%
- černý čaj, jasmínový zelený, bergamotový nebo jiný kvalitní sypaný čaj
- tapiokové perly
- sladidlo (med, javorový sirup, třtinový cukr...)
- ovoce nebo jiné ingredience podle chuti
- pro přípravu studeného nápoje drcený led

Krok 1

Kuličky – perly – se prodávají v několika velikostech, na přípravu čaje jsou nejlepší střední. Na přípravu nápoje necháme ve studené vodě alespoň hodinu nabobtnat šálek perel. Poté vodu slijeme a kuličky vsypeme do vroucí vody. Na 1 šálek perel patří 7 až 8 šálků vody. Kuličky zamícháme, aby se neslepily, ztlumíme příkon na polovinu a vaříme pod pokličkou 15 minut. Po 15 minutách hrnec odstavíme a necháme ještě 15 minut stát. Pak slijeme, přidáme libovolnou šťávu (citron, limeta, jahoda) a povaříme 5 minut. Následně scedíme a propláchneme studenou vodou. Kuličky mají rosolovitou konzistenci a vzhled.

Krok 2

Bubble tea je nápoj vzhledem podobný spíše mléčnému koktejlu než čaji. Abychom dosáhli chutného výsledku, je důležité používat kvalitní suroviny. Čaj rozhodně sypaný, sáčkový je nevhodný. Sladidlo si vyberte podle své chuti, může to být med, ovocný sirup, ochucený cukr nebo stevie, která je vhodná i pro diabetiky. Přidat můžete i ovoce, např jahody, banány, vždy je ale rozmixujte s plnotučným mlékem nebo smetanou a přeceďte, abyste odstranili případné pecičky.

Krok 3

Čaj na přípravu bubble tea musí být hodně silný, aby ostatní suroviny nepřehlušily jeho chuť. Záleží na chuťových preferencích konzumenta. Já dávám přednost černému čaji, zelený mi přijde až moc svíravý. Výborná je kombinace čaje másala s kokosovým mlékem.

Krok 4

Na dvě sklenice nápoje si připravíme 1/2 hrnku perel, 1 hrnek velmi silného čaje, 1 hrnek mléka nebo smetany, ovoce či jiné suroviny dle chuti, med, cukr nebo jiné sladidlo. Postup je vždy stejný. Uvaříme perly, ochutíme je, přidáme spařený silný čaj, osladíme, přidáme ostatní suroviny a protřepeme v šejkru nebo uzavřené sklenici. Připravujeme-li studený nápoj, přidáme drcený led.

Krok 5

Bublinkový čaj podáváme ve vysoké sklenici se širokým brčkem, teplý nebo studený. Tento způsob přípravy „čaje“ je velmi zábavný hlavně pro toho, kdo rád experimentuje a zkouší nové chutě. Kombinací surovin je nepřeberné množství a troufnu si tvrdit, že bubble tea přijdete na chuť. Tip: Zkuste si v létě udělat podobným způsobem kávu. Silnou kávu protřepte s ledem, kondenzovaným mlékem a perlami ochucenými vanilkou nebo karamelem.

Tento postup je na čaj se žvýkacími kuličkami, podobají se želé. V prodeji je bubble tea s kuličkami z agaru, plněnými ovocnou šťávou. Ty, bohužel, v domácích podmínkách nevyrobíte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-bubble-tea-recept.html