jaktak.cz

Jak připravit chřest (špargl) | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit chřest (špargl) | rady. Chřest je vytrvalá rostlina, která se pěstuje na jednom stanovišti, v tzv. hrůbcích, až 15 let. Sklízí se až třetí rok po vysazení. Nejznámější pěstitelé chřestu jsou okolo Ivančic. V květnu se tam také pořádají každoročně chřestové slavnosti. Na nich můžete ochutnat mnoho specialit z této delikatesní zeleniny a čerstvý chřest si můžete koupit domů. Chřest je sezónní záležitost. Čerstvý ho koupíte od konce dubna do června. Špargl je zdravá zelenina, obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny, vitaminy B a C, draslík, fosfor, vápník, zinek, hořčík a železo. Vzhledem k energetické hodnotě 94 kJ ve 100 g se hodí do redukčních diet.

Co je potřeba

  • chřest
  • natvrdo vařená vejce
  • šunka
  • koktejlová rajčata
  • mořská sůl
  • máslo
  • vinný nebo balsamico ocet

Krok 1

Chřest se dostane koupit bílý nebo zelený. Jsou to mladé lodyhy stejné rostliny, liší se způsobem pěstování. Lodyhy – pazouchy, jsou tyčinky dlouhé asi 20 cm, silné 1 – 2 cm, s úzkou hlavičkou. Hlavička a část pod ní jsou nejjemnější. Při nákupu vybíráme chřest čerstvý, pevný, nezvadlý. Čerstvý chřest nelze ohnout, zlomil by se. Uskladněný v chladničce v uzavřeném mikroténovém sáčku a obalený vlhkou papírovou utěrkou vydrží asi 4 dny. Chřest se dobře zmrazuje.

Krok 2

Chřest před kuchyňskou úpravou ostrým nožem nebo škrabkou oloupeme. Loupeme směrem od hlaviček dolů a dáváme pozor, abychom hlavičky neulámaly. Spodní část chřestových tyčinek odkrojíme. Chřest vaříme ve svazečcích svázaných nití. Pomozte si např. vařečkou, ke které chřest přivážete. Hlavičky při vaření by měly být nad vodou (snadno se rozvaří). Vaříme ho asi 15 minut doměkka. Vodu na vaření chřestu můžete ochutit solí, pepřem, bílým vínem. Chřest nemusíte jen vařit, stačí ho zprudka opéci na oleji několik minut, pak zabalit do alobalu a nechat chvíli dojít.

Krok 3

Chřest je lahůdková zelenina, která si zaslouží kvalitní suroviny. Při přípravě se používá mořská sůl, olivový olej, balsamicový nebo vinný ocet, bílý čerstvě mletý pepř, bílé víno, atd. Nejchutnější jsou nejjednodušší úpravy. Například chřest opečený na olivovém oleji, posypaný mořskou solí a podávaný se sušenou šunkou. Klasika je chřest s holandskou omáčkou, na ten nechybí recept v žádné kuchařce. Z chřestu se vaří také výborná chřestová polévka. Do té využijete i oloupaný odpad, necháte ho vyvařit a přecedíte. Polévka bude mít silnější chuť.

Krok 4

Chřest se nejvíce hodí jako předkrm nebo lehká svačinka. U nás je oblíbená tato kombinace: uvařený chřest zabalím do plátku šunky, obložím plátky vajec natvrdo, koktejlovými rajčaty a přeliji rozpuštěným máslem. Jíme s opečeným toustovým chlebem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-chrest-spargl-rady.html