jaktak.cz

Jak uvařit těstoviny s domácím rukolovým pestem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Těstoviny s domácím rukolovým pestem | recept. Bazalkové pesto zná určitě každý milovník těstovin. Jde o studenou omáčku, jejímž základem je obvykle právě bazalka, parmazán, ořechy a olivový olej. Pesto lze však připravit i z jiných zelených bylinek a rostlin. V tomto receptu jsme použili jako hlavní surovinu rukolu, jejíž štiplavá chuť dodá pestu úplně jiný rozměr. Vedle obvyklého parmazánu jsme zvolili vlašské ořechy. Pro bazalkové pesto jsou klasickou variantou sice piniové oříšky, ale vlašské ořechy, v našich končinách obvyklejší, poslouží také dobře. Výroba domácího pesta je velice jednoduchá a rychlá, proto ho zvládnou i úplní začátečníci.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:
80 g rukoly
50 g strouhaného parmazánu
50 g vlašských ořechů (nebo mandlí)
1 velký stroužek česneku
6 lžic olivového oleje (i více dle potřeby)
špetka mořské soli
2 lžíce citronové šťávy
200 g těstovin (ideálně špaget)
cherry rajčátka na ozdobu

Krok 1

V prvním kroku si obereme rukolu. Propláchneme ji pod vlažnou vodou a osušíme. Následně ji vhodíme do mísy kutru. Česnek zbavíme slupky a překrojíme na menší kousky, poté ho přidáme k rukole a promixujeme.

Krok 2

V dalším kroku opražíme na sucho na pánvi vlašské ořechy a necháme je dostatečně zchladnout. Před pražením je můžeme i nasekat, pražená chuť tak lépe vynikne.

Krok 3

Ořechy přidáme k základu na pesto, přisypeme parmazán, osolíme a přilijeme šťávu z citronu a asi čtyři lžíce olivového oleje, promixujeme. Pokud se nám nevytvořila hladká konzistence, přidáme ještě několik lžic oleje a mixujeme důkladně na pastu. Pokud pesto nebudeme hned používat, přendáme ho do menší uzavíratelné nádoby. Takto ho lze skladovat přibližně tři dny.

Krok 4

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě na skus, poté je scedíme a trochu vody z vaření si dáme stranou. Těstoviny vrátíme do hrnce, přidáme pesto a důkladně promícháme, případně můžeme přilít trochu vody z vaření. Nakonec pokrájíme několik cherry rajčátek na poloviny. Těstoviny rozdělíme na talíře, ozdobíme je rajčátky, poprášíme parmazánem a podáváme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-testoviny-s-domacim-rukolovym-pestem-recept.html