jaktak.cz

Jak uvařit krémovou polévku z batátů | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uvařit krémovou polévku z batátů | recept. Využití batátů v kuchyni je poměrně široké. Pokud to zjednodušíme, lze je používat všude tam, kde brambory. Hlízy batátů dosahují oproti bramborám obvykle větších rozměrů a jejich chuť je nasládlejší, proto se nazývají sladké brambory. Obsahují glukózu, fruktózu a sacharózu. Kvůli tomu mají až o polovinu větší energetickou hodnotu než brambory, pokrmy z batátů jsou proto podstatně sytější. Podle tohoto receptu lze připravit jednoduchou polévku, v níž je nasládlá chuť batátů doplněna štiplavým zázvorem a zjemněna smetanou. Plnou chuť dolaďuje rajčatová pasata, díky níž dostane polévka lehce načervenalý tón a pro milovníky ostrých chutí lze do polévky přidat trochu chilli, které pokrmu dodá říz.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:
1 menší batát
1 jarní cibulka
1 stroužek česneku
lžíce másla
2 lžíce rostlinného oleje
kousek zázvoru (dle chuti)
špetka muškátového květu
½ litru zeleninového vývaru
půl kelímku 12 % smetany
3 lžíce rajčatové pasaty
1 lžička chilli omáčky (nemusí být)
sůl a pepř na dochucení

Krok 1

Jako první očistíme jarní cibulku a nakrájíme ji na kolečka. Trochu ze zelené části rostliny si odložíme na finální dozdobení. V hlubším hrnci rozehřejeme máslo spolu s olejem a cibulku osmahneme. Česnek oloupeme a prolisujeme do hrnce a necháme ho rozvonět.

Krok 2

Batáty zbavíme slupky a nakrájíme na malé kostičky. Jakmile cibulka zesklovatí a česnek zezlátne, přidáme nakrájené batáty do hrnce a krátce ještě orestujeme.

Krok 3

Mezitím oloupeme zázvor a najemno ho nastrouháme. Přidáme ho do hrnce a přihodíme špetku muškátového květu. S jeho množstvím opatrně, chuť i aroma jsou velmi výrazné, zázvor snadno dokáže přebít ostatní chutě pokrmu. Poté zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme pokličkou a pomalu přivedeme k varu. Polévku vaříme asi patnáct minut, dokud sladké brambory nezměknou.

Krok 4

Nakonec přilijeme smetanu, pasátu a polévku promixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Můžeme ještě dochutit chilli omáčkou, osolit a opepřit. Podáváme posypané zbylou jarní cibulkou a s čerstvým pečivem nebo s krutony.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-kremovou-polevku-z-batatu-recept.html