jaktak.cz

Jak uvařit celozrnnou krémovou rýži s oříšky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Celozrnná krémová rýže s oříšky | recept. Celozrnná rýže je přirozeně nejen zdravější než klasická, ale zároveň má i specifickou chuť, která může připomínat oříšky. Hodí se samozřejmě i jako pouhá příloha, ale v tomto receptu představuje hlavní chuťovou složku pokrmu. Jarní cibulka je netradičně doplněna jablkem a oříšky a přesto se nejedná o sladkou kaši. Krémovost rýže docílíme již při jejím vaření postupným přidáváním tekutiny. Celozrnná krémová rýže s oříšky může posloužit jako lehký letní oběd, večeře či netradiční příloha.

Co je potřeba

2 litry zeleninového vývaru
400 g divoké rýže
3 stroužky česneku
1 větší jarní cibulka
1 jablko
1 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce vinného octa
1 lžička tekutého medu
1 lžička citronové kůry
1 lžíce nasekané petrželky
1 větší hrst vlašských ořechů
2 lžíce slunečnicových semínek

Krok 1

Nejprve si ve větším hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, přidáme celozrnnou rýži a vaříme ji do změknutí. Trvá to přibližně půl hodiny, podle typu rýže.

Krok 2

Zatímco se rýže vaří, připravíme si zbytek ingrediencí. Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek zbavíme slupky, a prolisujeme. Na pánvi rozpálíme olej, opečeme na něm cibulku i česnek.

Krok 3

Jablko zbavíme jádřinců, oloupeme ho a nakrájíme na malé kostičky. Jakmile česnek i cibule zezlátnou, přidáme jablko, podlijeme trochou vody a chvíli necháme podusit. K cibuli, česneku a jablku přilijeme ocet a přidáme med. Promícháme a necháme ještě několik minut povařit, aby se omáčka lehce zahustila.

Krok 4

Mezitím nasekáme vlašské ořechy na menší kusy. Rozehřejeme druhou pánev a na sucho opražíme ořechy společně se slunečnicovými semínky. Nakonec na pánev s česnekem, cibulí a jablkem přidáme uvařenou rýži, přisypeme citronovou kůru, případně můžeme dle chuti dosolit. Dvě třetiny upražených ořechů přimícháme do rýže.

Krok 5

Následně připravenou rýži rozdělíme na talíře, posypeme ji zbylými ořechy se slunečnicovími semínky a ozdobíme nasekanou petrželkou. Ihned podáváme. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-celozrnnou-kremovou-ryzi-s-orisky-recept.html