jaktak.cz

Jak ochránit batole před nástrahami v domácnosti

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Kdo má doma malé zvídavé lezůně, pak ví, o čem je řeč. Batole sotva začne lézt a stavět se na vlastní nožky, chce prozkoumat vše kolem. Někteří rodiče zajistí jen to nejpotřebnější a nechají dítě, ať se otrká. Jiní úzkostlivě sledují každý jeho pohyb. Ať už patříte do první či druhé skupiny, nebo někam mezi, určitě se vyplatí učinit v domácnosti opatření chránící zdraví dítěte a zajištující váš klid. Jak tedy ochránit batole před nástrahami v domácnosti?

Co je potřeba

chrániče rohů
zámek na skříňku
zámek na lednici

Krok 1

Ostré rohy nábytku a stolů: Rohy lze olepit speciálními plastovými chráničemi se samolepkou. K dostání jsou např. v DM drogerii (4 ks za 50 Kč).

Krok 2

Skříňky s čistícími přípravky a chemikáliemi: Tyto skříňky je možné zajistit speciálními zámky, které se na skříňku nalepí. Máte-li možnost, přesuňte tyto přípravky do vyšších polic kam dítě nedosáhne. Obdobně je možné uzamknout i lednici či skříňku s odpadkovým košem, který je pro dítě velkým lákadlem. Zámky jsou k dostání také v DM drogerii (1 ks od 50 až 100 Kč)

Krok 3

Nízké poličky s keramikou, knihami apod.: Vše, co by dítě mohlo rozbít či pozřít, přesuňte do vyšších poloh.

Krok 4

Ubrusy a závěsy: Pozor také na ubrusy na stole, za které by dítě mohlo zatáhnout a svrhnout na sebe třeba nedělní oběd. I batole má nečekanou sílu. Není od věci zkontrolovat i pevnost uchycení různých závěsů a záclon.

Krok 5

Nádobí a hrnce: Zvykněte si pokládat hrníčky s čajem či kávou doprostřed stolu a při vaření posouvat hrnce a talíře co nejdál od okraje linky či stolu. Pozor také na madla hrnců, pro dítě je madlo při pohledu zdola určitě hodně zajímavé a rádo by ho prozkoumalo.

Krok 6

Zásuvky: Šuplíky s oblečením se snad uzamykat nemusí, vytahování věcí je dětská nikdy nekončící zábava. Zásuvky s drobnými či ostrými předměty a důležitými dokumenty je dobré uzamknout, zalepit nebo např. prostrčit madly nějakou tyčku.

Krok 7

Prevence úrazů elektrickým proudem: Všechny zásuvky zajistěte krytkou a přívodní šňůry dejte mimo dosah dětí. Pozor také na spotřebiče, jejichž šňůra visí dolů a za níž dítě může zatáhnout a spotřebič (např. žehličku) na sebe svrhnout. Důležité je také dětem vysvětlit, proč nesmějí nic strkat do zásuvky, natož na ni sahat mokrýma rukama.

Krok 8

Komody: Pohyblivé komody a skříňky lze zajistit proti převrhnutí připevněním ke stěně. Odstraňte z nich také težké a lákavé předměty.

Krok 9

Jedovaté rostliny, domácí mazlíčci: Zkontrolujte, zda náhodou nepěstujete doma jedovatou rostlinu či zda je váš oblíbený domácí mazlíček bezpečný pro vaše dítě.

Krok 10

Okna, schody: Pozor na otevřená okna a přistavěné židle či stoličky. Máte-li v domě schodiště, je možné jej oddělit speciálními vrátky.

Krok 11

Plastové tašky a obaly také odstraňte z dosahu dítěte.

Při komunikaci s dítětem je lepší volit slova jako: přestaň, dost, pojď ke mně apod., než např. "Nedělej to nebo se spálíš." Lidský mozek totiž neumí rozluštit předponu "ne" a slyší pouze "dělej to".


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ochranit-batole-pred-nastrahami-v-domacnosti.html