jaktak.cz

Jak připravit polentové hranolky s čerstvým sýrem | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Polentové hranolky | recept. Polenta je kukuřičná kaše, která se v české kuchyni zabydluje pouze pozvolna. Přitom je to škoda, protože ji díky jemné chuti můžeme uplatnit jako další plnohodnotnou přílohu. Polentu lze připravovat buď opravdu v kašovité konzistenci, nebo hustší a nechat ji zatuhnout a pak nakrájet na potřebné tvary. V našem receptu se bude jednat právě o druhý případ. Polenta je zde doplněna čerstvým sýrem a posléze opečená na pánvi ve tvaru hranolků. Nejlépe chutná s bylinkovou solí, kterou lze snadno připravit doma.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

200 g instantní polenty
500 ml vody (případně zeleninového bujónu)
1 lžíce másla
špetka soli
špetka mletého černého pepře
200 g čerstvého sýra
4 lžíce řepkového oleje
1 lžíci hrubozrnné soli
hrst bylinkových lístků dle chuti (např. rozmarýnu, bazalky či jiných aromatických bylinek)
2 lžíce kukuřičného škrobu

Krok 1

Nejprve si připravíme polentu, trvá to sice jen chvíli, ale je třeba počítat i s dobou tuhnutí. Vodu nebo zeleninový bujón přivedeme k varu. Vhodíme do ní přichystanou polentu a vaříme ji podle návodu na obalu, většinou do pěti minut.

Krok 2

Jakmile je polenta hotová, přidáme do ní máslo, část nasekaných bylinek, čerstvý sýr, poté osolíme a opepříme. Menší formu vyložíme potravinovou fólií, do ní nalijeme polentu, uhladíme povrch a necháme ji ztuhnout (když zchladne, vložíme ji do lednice).

Krok 3

Zatímco nám tuhne polenta, připravíme si bylinkovou sůl. Nejprve si natrháme a nasekáme bylinky najemno. Na větší papír nebo tác rozložíme pečicí papír, bylinky na něj nasypeme a necháme chvíli proschnout na sluníčku, na topení nebo krátce v troubě, pokud ji máte zrovna rozehřátou. Když bylinky trochu proschnou, přisypeme k nim sůl a důkladně promícháme, aby se všechna zrnka soli obalila bylinkami.

Krok 4

V dalším kroku ztuhlou polentu vyjmeme z formy – opatrně formu obrátíme, nadzvedneme a z polenty odloupneme potravinovou fólii. Následně připravenou polentu nakrájíme na hranolky (viz ilustrační fotografie). .

Krok 5

V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Do misky nasypeme kukuřičný škrob a jednotlivé hranolky v něm obtiskneme ze všech stran – těsně před vložením na pánev. Následně je opečeme do zlatova.

Krok 6

Nakonec opečené polentové hranolky lehce osušíme na papírové utěrce. Hranolky podáváme lehce posypané připravenou bylinkovou solí. Přeji vám dobré chutnání!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-polentove-hranolky-s-cerstvym-syrem-recept.html