jaktak.cz

Jak na bezlepkovou pizzu | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bezlepková pizza | recept. Pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a tak není divu, že si ji nechtějí odpírat ani lidé, kteří nemohou lepek. Ukážeme si přípravu dvou druhů těst, první bude netradiční, nekynuté a připravené z cizrnové mouky, druhé pak klasicky kynuté ze speciální mouky pro celiaky. Cizrna je jako luštěnina přirozeně bezlepková, mouka se vyrábí namletím sušené cizrny, tzv. římského hrachu. Cizrnová mouka je bohatá na bílkoviny, vitamíny C, B6, kyselinu listovou a železo. Těsto možná překvapí netradiční ořechovou chutí a zemitým aroma, ideální po nadšence z nových chutí.

Krok 1

Na nekynuté těsto z cizrnové mouky budeme potřebovat: 3 hrnky cizrnové mouky (k dostání na internetu, v prodejnách zdravé výživy, specializovaných prodejnách) 3 hrnky vody 2 polévkové lžíce oleje (slunečnicový, olivový, řepkový) 1 čajová lžička cibulového prášku (není nutné) 0,5 čajové lžičky sušeného česneku (není nutné) 1 čajová lžička mořské soli V míse smícháme mouku s jedním hrnkem vody a dobře promícháme. Poté postupně přidáváme zbylou vodu a mícháme tak, aby se nevytvořily hrudky. Přidáme cibulový a česnekový prášek, sůl a olej a důkladně zamícháme. Těsto rozetřeme na dobře olejem vymazaný plech a pečeme při 180 stupních asi 10 minut. Poté na těsto navršíme rajčatovou omáčku a oblíbené ingredience (mozzarela, olivy, bazalka) a dopečeme dalších 5–10 minut, dokud okraje pizzy nezezlátnou.

Krok 2

Na kynuté těsto si připravíme: 300 g bezlepkové mouky (např. Nomix, Unimix, Jizerka, Mantler, Mix it; k dostání na internetu, v lékárnách, v prodejnách zdravé výživy, specializovaných prodejnách) 200 ml vody (dle typu mouky možná trochu více) 0,5 kostky droždí 7 g mořské soli (malá lžička) špetka cukru 30 ml olivového oleje V míse smícháme mouku se solí, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalejeme asi deci teplé vody, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Necháme chvilku vzejít kvásek, poté přidáme olej, zamícháme a postupně přidáváme zbylou vodu. Je-li těsto příliš suché, přidáme více teplé vody. Těsto dobře zpracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Poté těsto rozválíme na plech potřený olejem nebo na pečicí papír, potřeme rajčatovou omáčkou, sýrem apod. a dáme péct do předehřáté trouby na 150 stupňů asi na 20 minut, nebo dokud okraje nezezlátnou.

Krok 3

Tip na rajčatovou omáčku: plechovka loupaných rajčat nebo rajského protlaku špetka mořské soli špetka cukru lístky bazalky panenský olivový olej mozzarela dle chuti: olivy, žampióny, ančovičky, kukuřice Rajčata rozmixujeme, přidáme cukr, sůl a kapku oleje a rozetřeme na těsto. Poklademe mozzarelou nakrájenou na plátky a lístky bazalky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-bezlepkovou-pizzu-recept.html