jaktak.cz

Jak připravit tvarohové lívance | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Tvarohové lívance | recept. Receptů na lívance jsem již pročetla bezpočet. Tento předpis má tu výhodu, že se obejde bez kynutí, nepotřebujete pro něj totiž kvasnice. Tudíž se i poměrně razantně zkrátí doba přípravy lívanců, což jistě oceníte nejen v letních měsících, kdy je škoda trávit příliš času v kuchyni. Lívance podle tohoto receptu vděčí za svou nadýchanost tvarohu, na jehož množství se rozhodně nevyplatí šetřit. Další ingredience jsou už klasické: vejce, cukr, polohrubá mouka a trocha prášku do pečiva, který zajistí ještě lepší zkypření těsta. Lívance můžete doplnit sezónním ovocem, marmeládou, povidly a posypat je tvrdým nastrouhaným tvarohem.

Co je potřeba

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 500 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • případně trochu mléka na rozředění
  • rostlinný olej

Krok 1

Nejdříve si připravíme hlubší mísu. Do mísy rozklepneme postupně obě vejce a šleháme je společně s cukrem, dokud se nezačne tvořit světlá pěna.

Krok 2

Následně postupně zamícháme tvaroh, případně můžeme těsto lehce prošlehat metličkou. Tvaroh použijeme polotučný, ale pokud si hlídáte figuru, můžete s klidným svědomím použít i nízkotučný, případně můžete v receptu vynechat nebo zmenšit množství cukru.

Krok 3

Nakonec do lívancového těsta zamícháme polohrubou mouku smíchanou se lžičkou kypřícího prášku do pečiva. Pokud by se nám zdálo, že je těsto příliš husté, můžeme ho rozředit trochou mléka nebo podmáslí. Pokud máme čas, můžeme těsto nechat pár minut odpočívat. Minimálně po dobu, než se nám rozpálí pánev.

Krok 4

Do menšího hrnečku nalijeme trochu oleje a rozpálíme menší pánev. Mašlovačkou pomažeme horkou pánev a pomocí sběračky vytváříme z těsta malé lívanečky. Ty pak opečeme z obou stran. Z hotových lívanců můžeme odsát přebytečný tuk papírovými utěrkami.

Krok 5

Tvrdý tvaroh pak nastrouháme nebo rozdrobíme do misky. Jednotlivé lívance pomažeme marmeládou nebo nadrceným ovocem a posypeme připraveným tvrdým tvarohem a podáváme. Přeji dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-tvarohove-livance-recept.html