jaktak.cz

Jak uvařit jablečný džem se zázvorem z letních jablek | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jablečný džem | recept. Začínají dozrávat letní jablka. Letní odrůdy jablek nevydrží dlouhé skladování a musejí se rychle zpracovat. Jsou velmi vhodná na přípravu povidel, džemů nebo dětských přesnídávek. Džemy děláme z jablek ještě mírně navinulých, povidla a přesnídávky z jablek zralých až přezrálých, moučných. Přezrálá moučná jablka mají výhodu nízkého obsahu vody v dužině. Výrazně se tím zkrátí doba varu. Konzervy z letních jablek si zachovávají výraznou jablečnou vůni a pěknou světlou barvu. Povidla i džemy jsou vhodné k plnění buchet i koláčů, protože neobsahují žádný průmyslově vyráběný želírovací prostředek a z buchet nevytékají.

Co je potřeba

  • letní jablka
  • cukr
  • zázvor
  • citronová šťáva

Krok 1

Omytá jablka překrájíme na čtvrtky a vložíme do široké nádoby. Jablka nevykrajujeme (jen červivá ano) ani neodstraňujeme slupku a jádra. Varem se z jádřince uvolní pektin, který způsobuje houstnutí výrobku. Z nezralých jablek se průmyslově pektin vyrábí. Čím zralejší plody jsou, tím nižší obsah pektinu obsahují a tím delší bude doba varu. Jablka v kastrolu lehounce podlijeme vodou a přiklopíme poklicí. Dáme vařit.

Krok 2

Jablka se za nějakou dobu úplně rozvaří na kaši. Doba záleží na množství zpracovávaného ovoce. Horkou jablečnou kaši protlačíme přes síto pomocí stěrky nebo pasírovacího nástavce na ruční mixér. Pracujeme s horkým rozvarem, ten se lépe protlačí přes síto. Se studeným to jde hůře.

Krok 3

Na sítu zbydou tvrdá jádra a zbytky stopek, slupek a jadřinců. Čistou jablečnou kaši vložíme zpět do nádoby a za stálého míchání odpařujeme přebytečnou vodu. Když se kaše zahustí, je čas přidat cukr, zázvor a citronovou šťávu. Cukr přidáváme podle chuti a sladkosti jablek. Zázvor jemně nastrouháme nebo použijeme konzervovanou zázvorovou pastu. Na 1 kg jablečné kaše přidáváme 2 navršené kávové lžičky čerstvého zázvoru a šťávu z poloviny citronu.

Krok 4

Džem odpařujeme do takové hustoty, aby z vařečky odpadávaly kusy hmoty, nesmí stékat (viz ilustrační fotografie). Hustotu také zkusíme kápnutím džemu na studený talířek, který si předem vychlaďte v chladničce.

Krok 5

Až dosáhnete požadované hustoty, naplňte sklenice a uzavřete uzávěrem. Pokud jste přidali dostatek cukru, který je konzervant, nemusíte zavařovat. Pokud jste si vyrobili méně sladký džem, raději ho zavařte při 80 °C po dobu 20 minut. Džem je výborný do buchet nebo jen tak na lžičku. Zázvor mu dodá pikantní aromatickou chuť.

Tímto postupem a záměnou jablek za hrušky si uvaříte džem z hrušek a zázvoru. Je vynikající.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-jablecny-dzem-se-zazvorem-z-letnich-jablek-recept.html