jaktak.cz

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Indická cibulová omáčka | recept. Tato omáčka má svůj původ v Indii. Indové jsou většinou vegetariáni a proto preferují bezmasá jídla. Tuto omáčku nám podávali s rýží. Zachutnala nám a doma ji vaříme většinou s krůtím nebo kuřecím masem. Má zvláštní chuť, nasládlou po rozinkách a kořeněnou po kari. Budete-li omáčku chtít vyzkoušet, v obchodech hledejte kari indického typu nebo koření masalá. Koření kari je směs různých druhů koření a existuje mnoho variant.

Co je potřeba

- 400 g cibule
- 250 ml vody nebo zeleninového vývaru
- hrst rozinek
- sůl
- kari
- koriandr
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- krůtí plátek

Krok 1

Na omáčku budeme potřebovat cibuli, zeleninový vývar nebo vodu, rozinky, rostlinný tuk, kari, koriandr. Vývar může být i z kostky. Kari je více druhů, chuťově vynikající je zapékané kari. Cibulka je nejlepší šalotka, je ostrá. Šalotka se těžce shání, můžete ji nahradit obyčejnou kuchyňskou cibulí.

Krok 2

K této omáčce se hodí přírodně opečený plátek krůtího nebo kuřecího masa. Maso hranou ruky naklepeme, osolíme, opepříme, kdo snese posype zázvorem. Opečeme na pánvi nebo ugrilujeme.

Krok 3

Všechnu cibuli nakrájíme na kousky a necháme zesklovatět na neztuženém rostlinném tuku. Když je cibulka do sklovita osmažená, zalijeme ji odměřeným vývarem nebo vodou a pod poklicí do poloměkka uvaříme.

Krok 4

Zpola uvařenou cibulku rozmixujeme, osolíme a přidáme rozinky. Vaříme 10 minut. Po deseti minutách varu přidáme kávovou lžičku kari koření a trochu koriandru. Koriandr má zvláštní výraznou chuť, přidávejte ho raději postupně, ne každému je jeho chuť příjemná. V Indii je ale koriandr velmi oblíbené koření.

Krok 5

Po dalších deseti minutách varu nádobu s omáčkou odstavíme. Omáčka je pěkně hustá a rozinky nabobtnaly. Necháme několik minut zchladnout a vmícháme zakysanou smetanu. Kdybychom smetanu přidali do vroucí omáčky, mohla by se srazit. Na závěr omáčku dosolíme a můžeme podávat. Indové ji jedí bez masa, pouze s rýží.

Krok 6


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-indickou-cibulovou-omacku-ke-krutimu-masu-recept.html