jaktak.cz

Jak připravit vepřové nudličky s květákem po čínsku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Vepřové nudličky s květákem po čínsku | recept. Pokrmy připravované s malým množstvím masa a zeleninou jsou u nás doma velmi oblíbené. Někdy v sedmdesátých letech byly v trafice ke koupi malé sešitky s čínskými recepty. Autorem byla Číňanka žijící v Praze, která vařila z českých surovin jídla své domoviny. Tehdy to byl hit, všechna jídla byla velmi chutná, rychlá a snadná. Sešitků vyšlo několik, občas se objeví v antikvariátech. Nabízím jeden z jejích receptů, je mnohokrát vyzkoušený a osvědčený. Uvidíte, že bude chutnat i vám.

Co je potřeba

pro 2 osoby:
- 200 g vepřové kýty
- 200 g květáku
- 1 červená paprika
- 1 bílek
- 1 vrchovatá kávová lžička škrobu (Maizena, Solamyl)
- 1 polévková lžíce octa
- 1–2 polévkové lžíce sojové omáčky
- sůl
- sádlo nebo olej

Krok 1

Připravíme si zeleninu. Květák 2 minuty předvaříme ve vroucí osolené vodě. Propláchneme studenou vodou a nakrájíme na drobné kousky. Červenou papriku nakrájíme na stejně velké kousky jako květák. Červená paprika se do jídla přidává jako barevný kontrast, proto ji můžeme nahradit např. zmraženým zeleným hráškem.

Krok 2

Maso z vepřové kýty nakrájíme na kousky stejně velké jako zeleninu. Maso nemusí být z kýty, i když ta je nejlepší, můžeme použít jiné libové vepřové nebo drůbeží maso.

Krok 3

Maso posypeme škrobem, přidáme vaječný bílek a dobře promícháme, aby se všechny kousky obalily. Necháme přibližně 10 minut odpočívat, škrob nabobtná.

Krok 4

Na hlubší pánvi rozpálíme olej. Zkusmo vhodíme kousek masa a zjistíme, jestli má olej správnou teplotu. Poznáme to tak, že maso okamžitě zbělá a okolo něj se tvoří malé bublinky. Jestliže je tuk správně horký, přidáme zbytek masa a rychle kousky oddělujeme vařečkou od sebe, aby se neslepily.

Krok 5

Po několika minutách bude maso opečené ze všech stran a můžeme přidat květák s paprikami. Mícháme asi 3 minuty. Na pánev k masu a poloměkké zelenině přidáme polévkovou lžíci octa. Stále promícháváme.

Krok 6

Na závěr přidáme podle chuti sojovou omáčku. Solit se nemusí, sojová omáčka je slaná dostatečně. Doporučuji koupit kvalitní sojovku, investice se rozhodně vyplatí. Ještě chvilku mícháme a v momentě, kdy je zelenina na skus, odstavíme, nesmíme ji rozvařit. Podáváme s rýží nebo čínskými nudlemi. Rýže by měla být nesolená, maso s květákem je chuťově výrazné.

Krok 7

Krok 8


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-veprove-nudlicky-s-kvetakem-po-cinsku-recept.html