jaktak.cz

Jak udělat džem z dýně hokkaido | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Dýňový džem | recept. Podzim je čas dýní. Pryč jsou doby, kdy se u nás pěstovaly jen obří dýně Goliáš a zavařovaly se na kompot podávaný ve školních jídelnách téměř ke všem jídlům. Dnes si můžeme vybrat z mnoha odrůd, barev a tvarů. Na dnešní recept budete potřebovat dýni odrůdy Hokkaido, která je původem z Japonska. Dýně má krásně oranžovou dužinu a velikost tak akorát, aby se dala spotřebovat najednou. Džem, jehož výrobní postup je níže popsán, se hodí zejména na palačinky nebo perník. Výborný je také k plnění buchet. Má hladkou pastovitou konzistenci a zajímavou chuť. Vyzkoušejte ho.

Co je potřeba

  • 1,5 kg dýně hokkaido
  • 0,75 kg hrušek
  • 250 ml vody
  • 0,75 kg krupicového cukru
  • 1 polévková žíce skořice
  • šťáva ze 2 citronů nebo limet
  • citronová kůra
  • rum na ochucení – nemusí být

Krok 1

Dýni rozpůlíme a vydlabeme semena s měkkým vnitřkem. Jde to krásně pomocí polévkové lžíce. Semena nevyhazujeme, ale očistíme, usušíme a můžeme konzumovat buď přírodní nebo opražené. Mají vysoký obsah zinku, který je našemu organismu prospěšný. Dýni nakrájíme na kostky. Neloupeme ji, slupka vařením změkne a dodá džemu hezkou barvu.

Krok 2

Hrušky nakrájíme na díly i se semeníkem. Jadřinec obsahuje pektin, který nám pomůže džem zahustit. Později ho odstraníme pasírováním. Hrušky s dýní a citronovou kůrou vložíme do nádoby s co nejširším dnem a podlijeme čtvrt litrem vody. Nádobu přikryjeme poklicí a směs ovoce a zeleniny rozvaříme.

Krok 3

Když jsou suroviny rozvařené na kaši, sejmeme poklici a za stálého míchání odpařujeme přebytečnou tekutinu. Míchat musíme, směs se ráda připaluje. Když se přebytečná voda odpařila a směs zhoustla, přepasírujeme jí přes síto pomocí vařečky nebo stěrky. Chceme-li mít džem hodně jemný, rozmixujeme ho (po přepasírování musíme odstranit jadřince z hrušek).

Krok 4

Do propasírované kaše přidáme polévkovou lžíci mleté skořice. Dobře promícháme. Přidáme cukr. Podle toho, jak sladké máme hrušky, se řídí množství cukru, proto přidávejme cukr postupně po menších částech. Směs mícháme až do požadované hustoty. Jestliže si chceme ušetřit čas, je možné do cukru přidat pektin nebo nějaký želírovací přípravek. Džem bude stejně chutný, pouze nepůjde použít na plnění buchet, vytékal by.

Krok 5

Před koncem varu přidáme šťávu ze dvou citronů nebo limet a podle chuti rum. Hotový džem plníme do skleniček. Skleničky můžeme vypláchnout alkoholem. Naplněné sklenice obrátíme na deset minut dnem vzhůru. Pak vrátíme do správné polohy, necháme vychladnout a uskladníme. Džem je barvou podobný meruňkové zavařenině.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-dzem-z-dyne-hokkaido-recept.html