jaktak.cz

Jak připravit lilkovou směs s rajčaty na těstoviny i k masu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit lilkovou směs s rajčaty na těstoviny i k masu | recept. Lilek neboli baklažán, se konzumuje celý, včetně slupky. Vždy je třeba tepelně ho upravit, za syrova je mírně jedovatý a způsobuje zažívací obtíže. Lilek je vhodné nakrájet na plátky silné 0,5–1 cm a osmažit na oleji nebo podávat jako součást zapékaných pokrmů. Po nakrájení na plátky lilek osolíme a několik minut počkáme. Pustí šťávu, kterou papírovým ubrouskem odsajeme a lilek dále zpracováváme. Lilek obsahuje vitamin C, draslík a vápník. Skladujeme ho při teplotě 7–10 °C maximálně týden. Nakupujeme plody s lesklou neporušenou slupkou bez hnědých skvrn. Stopka nesmí být hnědá, ale zelená. Plody bez stopky nekupujeme, budou pravděpodobně staré. Následující recept je na zeleninovou směs, kterou využijete v kuchyni mnoha způsoby. Vyzkoušejte si připravit vynikající lilkovou směs na těstoviny, ke grilovanému masu či k rybám.

Co je potřeba

  • 2 lilky
  • 1 kg rajčat
  • 2 velké cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • slunečnicová semínka
  • 100 g zelených oliv
  • celerová nať
  • 100 ml vinného octa

Krok 1

Na zeleninovou směs si připravíme všechny suroviny předem. Zeleninu očistíme a omyjeme. Slunečnicová semínka opražíme nasucho na pánvi a necháme vychladnout. Slunečnici můžeme nahradit semínky pinie.

Krok 2

Baklažán nakrájíme i se slupkou na kostky, promícháme se solí a necháme chvilku stát. Po zhruba 10 minutách kostky osušíme od přebytečné vody, kterou lilek pustí.

Krok 3

Na hlubší pánvi nebo ve větším kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu olivového oleje. Do hodně horkého oleje vkládáme po částech baklažán a zprudka ho ze všech stran opečeme. Opečený vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme ho prozatím stranou. Do směsi se přidá až na závěr.

Krok 4

Do oleje po lilku přidáme celerovou nať. Správně by se měl použít řapíkatý celer, ale nějak na něj při nákupu nemám štěstí. Přidávám stonky obyčejného celeru ze zahrádky. Má tužší řapíky, ale při dlouhém dušení změkne. Řapíky smažíme 10 minut. K celerovým stonkům přidáme 2 velké cibule nakrájené na proužky. Promícháváme do zavadnutí a lehkému zabarvení cibule.

Krok 5

Následně ke směsi přidáme hodně zralá rajčata nebo rajčata v plechu. Rajčata zbavíme slupek. Jde to dvěma způsoby. Rajčata krátce spaříme vařící vodou a pak slupku oloupáme. Při druhém způsobu rajče obrácenou stranou nože „oloupáme“. Na nůž lehce tlačíme a slupka se oddělí od dužniny. Pak rajče oloupeme běžným způsobem. Z rajčat nezapomeneme odstranit tuhou část od stopky.

Krok 6

Po rozvaření rajčat (rozmačkáme je šťouchadlem na brambory), přidáme nakrájené zelené olivy. Vaříme v otevřené nádobě do zhoustnutí. Když se odpaří veškerá přebytečná voda z rajčat, vrátíme do nádoby lilek. Promícháme, přidáme 100 ml octa, prolisovaný česnek a 10 minut společně povaříme.

Krok 7

Na závěr případně dosolíme nebo přidáme trochu cukru, aby se srazila případná přílišná kyselost. Směs podáváme jako studený či teplý předkrm, jako přílohu k rybě, grilovanému masu nebo se špagetami. Sypeme opraženými slunečnicovými semínky.

Je výhodné vařit z oválných rajčat, mají méně šťávy a doba varu se zrychlí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-lilkovou-smes-s-rajcaty-na-testoviny-i-k-masu-recept.html