jaktak.cz

Jak vyrobit domácí zázvorový sirup | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zázvorový sirup | recept. Zázvor pochází z Asie, kde se vyskytuje v tropických džunglích. Je to žlutě kvetoucí rostlina vysoká 1,5 m. Zázvor má jedlý oddenek, který se sušený používá jako koření, kanduje se nebo se přidává syrový do nápojů a jídel. Zázvor má typickou štiplavou chuť, tu způsobují esenciální oleje v něm obsažené. V lidovém léčitelství se zázvor doporučuje při žaludečních potížích, těhotenské nevolnosti a nemocech z nachlazení. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stimuluje vylučování žluče. Ze zázvoru a citronů si doma můžete vyrobit sirup. Sirup se ředí vodou, minerálkou a přidává se do čaje při nachlazení. Jako prevence chřipky se doporučuje lžička sirupu ráno nalačno.

Co je potřeba

  • 2 oddenky zázvoru (velikost viz foto)
  • šťáva z 5 citronů nebo limet
  • 0,5 kg třtinového cukru
  • 0,5 l vody
  • vanilkový lusk

Krok 1

Na sirup si opatříme citrony nebo limety v bio kvalitě. Budeme potřebovat i kůru na okořenění sirupu. Navíc kůra citrusů obsahuje pektin, který sirup zahustí. Ostrým nožem citrony oloupeme. Větší část bílé části pod kůrou odstraníme, způsobuje hořkou chuť. Oloupanou kůru povaříme ve vodě, pak scedíme a vodu vylijeme.

Krok 2

Do hrnce nasypeme třtinový cukr a zalijeme vodou. Přidáme předvařenou kůru z citrusů a vanilkový lusk. Vaříme do doby, než cukr s vodou zhoustne. Uvařenou kůru v cukrové vodě necháme do druhého dne stát. Cukr kůru prostoupí a budeme ji moci usušit k dalšímu použití. Má vynikající chuť.

Krok 3

Druhý den ustrouháme oloupaný zázvor. Strouhat můžeme pomocí struhadla, ale je to nepříjemná práce. Robot je rychlejší. Nastrouhaný zázvor pomocí stěrky a síta odšťavíme. Vymačkaná vlákna se mohou usušit, rozemlít a používat jako koření. Zázvorovou šťávu spolu se šťávou z citronu přidáme k polotovaru z předešlého dne a spolu povaříme 3 minuty.

Krok 4

V dalším kroku sirup přecedíme přes plátno, aby se zachytila zrníčka vanilky a sirup zůstal čirý. Jestliže vám zrníčka nevadí, přeceďte sirup jen přes síto s jemnými oky. Sirup nalijte do lahví a uchovávejte v chladu. Řeďte vodou nebo minerálkou podle chuti. Sirup je lehce štiplavý, voňavý a opravdu velmi chutný.

Krok 5

TIP Citronovou kůru usušte a máte přísadu do vánoček, biskupských chlebíčků. U nás se jí jako cukrovinka.

Do zázvorového sirupu můžete přidat i lístky máty. Je to zajímavá kombinace.

  • Zázvor by neměly konzumovat děti do 2 let a lidé nemocní cukrovkou.
  • Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se o konzumaci zázvoru se svým ošetřujícím lékařem.
  • Denně by dospělý člověk neměl přijmout více než 4 gramy čerstvého zázvoru.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-zazvorovy-sirup-recept.html