jaktak.cz

Jak upéct rohlíčky z listového těsta s kysaným zelím recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak upéct rohlíčky z listového těsta s kysaným zelím | recept. Náš dnešní recept je na rychlé a snadné občerstvení pro nečekanou návštěvu, nebo lehkou odpolední svačinu. Potřebné suroviny na přípravu má většinou každý v zásobě a když ne, jsou běžně dostupné i v tom nejzapadlejším krámku s potravinami. V receptu je psané listové těsto z obchodu, kdo ho umí a má čas udělat doma, výsledek bude samozřejmě ještě lepší.

Co je potřeba

  • balíček listového těsta
  • kysané zelí
  • anglická slanina
  • barevná paprika (čerstvá nebo sterilovaná)
  • 1 vejce do náplně
  • 1 vejce na potření
  • sůl
  • kmín

Krok 1

Nejprve si připravíme náplň rohlíčků. Kysané zelí ze sáčku nebo sklenice pokrájíme. Přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a pro lepší vzhled náplně barevnou papriku. Paprika může být čerstvá nebo sterilovaná. Nesolíme, slanina je dostatečně slaná. Pokrájené suroviny promícháme a spojíme syrovým vajíčkem.

Krok 2

Listové těsto rozválíme na nepřilnavé podložce na tenký plát. Těsto nepodsypáváme moukou, jestliže se lepí, navlhčíme vyvalovací podložku studenou vodou. Vyválené těsto rozdělíme nožem nebo rádlem na čtverce. Do každého dílu dáme přiměřené množství náplně a zabalíme.

Krok 3

Plech vyložíme papírem na pečení. Rohlíčky vyskládáme na plech a potřeme rozšlehaným žloutkem nebo celým vejcem. Posypeme kmínem a kdo má rád, může solí. Sůl ale na pečivu časem vlhne a bude to na úkor vzhledu listového těsta. Proto doporučuji solit jen tehdy, plánujete-li rychlou spotřebu.

Krok 4

Do každého kousku uděláme špejlí nahoře několik otvorů. Dělá se to proto, aby z pečiva mohla unikat pára. Listové těsto hezky vyskočí a zůstane křehké i po vychladnutí. Doporučuji dělat otvory do všech moučníků z listového těsta, které mají „mokrou“ náplň (jablečný štrúdl, různé záviny a šátečky). Je to mnohokrát vyzkoušené.

Krok 5

Pečivo z listového těsta se peče při teplotě 220 °C. Vkládá se do vyhřáté trouby a troubu pokud možno neotvíráme v průběhu pečení. Když začnou rohlíčky intenzivně vonět a mají zlatohnědou barvu, je hotovo. Sejmeme je i s papírem z horkého plechu a necháme vychladnout na mřížce. Chutnají teplé i studené.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-rohlicky-z-listoveho-testa-s-kysanym-zelim-recept.html