jaktak.cz

Jak na tradiční trdelník | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Tradiční trdelník | recept. Trdelníky nás lákají svou vůní už na každém jarmarku a málokdo jim odolá. Sypané skořicí, oříšky či kakaem, plněné zmrzlinou. Pečou se z kynutého těsta navinutého na bukový válec, tzv. trdlo, zavěšený nad dřevěným uhlím. Jejich původ je nejistý, protože mají svou tradici v mnoha zemích Evropy. Známý Skalický trdelník ze Slovenska, který se pyšní ochrannou známkou, má kořeny v Sedmihradsku. Pokud nemáme možnost opékání nad ohněm, můžeme si jej připravit i doma v troubě. Jako válec nám poslouží zavařovací sklenice, sklenice od piva nebo dřevěný váleček na těsto.

Co je potřeba

Na těsto:
500 g hladké mouky
4 lžíce cukru
250 ml vlažného mléka
2 vejce
50 g rozpuštěného másla
špetka soli
30 g čerstvého droždí

Na posyp:
100 g rozpuštěného másla
5 lžic mleté skořice nebo drcených ořechů nebo kakaa
10 lžic pískového cukru

zavařovací sklenice, lahve od piva, váleček na těsto nebo váleček na kremrole, alobal

Krok 1

Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, nalejeme vlahé mléko s trochou cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek cukru, rozpuštěné máslo a vejce a dobře zpracujeme rukou do hladka – asi 5 minut. Dle potřeby přidáme mouku tak, aby těsto nelepilo. Necháme kynout v teple asi 1 hodinu.

Krok 2

Nakynuté těsto rozválíme na dobře pomoučeném vále na velký obdélník o tloušťce malíčku a nařežeme na 3 cm proužky. Rozpustíme máslo a v misce smícháme cukr se skořicí, ořechy nebo kakaem. Sklenice obalíme alobalem (bez něj by těsto nedrželo) a proužky těsta jimi obtočíme. Použijeme-li dřevěný váleček, dobře jej nejdříve potřeme rozpuštěným máslem (alobal není třeba).

Krok 3

Troubu předehřejeme na 180 °C. Navinuté těsto potřeme máslem a posypeme směsí. Sklenice postavíme na výšku do trouby, váleček můžeme položit na vymazaný plech a v půlce pečení jej otočit, nebo jej položit např. na formu na biskupský chlebíček. Pečeme 25 minut dozlatova.

Krok 4

Po vyjmutí trdelníku z trouby ještě chvíli počkáme, poté trdelník i s alobalem opatrně stáhneme ze sklenice. Alobal odstraníme a máme hotovo. Nechte si chutnat! . .

Krok 5

Extra tip: Dali by jste si trdelník plněný nutelou a zmrzlinou? Stačí si připravit kornoutek tak, že těsto omotáme na hrdlo sklenice od piva nebo jiný vhodný tvar. Pomažeme nutelou nebo rozpuštěnou čokoládou a naplníme vanilkovou zmrzlinou. Mňam!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-tradicni-trdelnik-recept.html