jaktak.cz

Jak uvařit zeleninové rizoto | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Zeleninové rizoto | recept. Rizoto je původem italské hlavní jídlo, připravované z rýže Arboria s kulatými zrnky. Rizoto je variabilní pokrm, lze ho připravit mnoha různými způsoby. Italské rizoto se liší od českého tím, že je mazlavější, ne tak suché. Češi většinou rýži vaří zvlášť, odděleně od ostatních přísad a teprve pak vše smíchají. Rizoto je pak sypké. Následující recept je s postupem „od každého něco“. Jídlo není suché a obsahuje hodně zeleniny. Rýže poslouží jako hlavní chod nebo příloha k masu.

Co je potřeba

- 400 g rýže (na osobu se počítá 100 g rýže)
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- hrst zelených fazolových lusků
- 1 velká mrkev
- kousek celeru
- kousek květáku
- červená paprika mletá
- sůl
- mletý pepř
- olej
- zeleninový nebo masový vývar

Krok 1

Rizoto můžeme vařit z kulatozrnné rýže nebo obyčejné dlouhozrnné. Kulatozrnná rýže se snadno rozváří, ale pro přípravu pravého italského rizota je nezbytná. Naše rizoto je spíš po česku, proto postačí obyčejná rýže. Zeleninu vybíráme i podle barvy, aby výsledné jídlo na talíři lahodilo i oku. Zeleninu můžete kombinovat podle svého uvážení, hezky vypadá žlutá kukuřice, oranžová paprika, jarní cibulka. Důležitý je celer s výraznou chutí a květák, který dodá charakteristickou chuť.

Krok 2

Cibulku pokrájíme na kostky a osmahneme na tuku. Cibule může být červená – barva trochu vybledne vařením, nebo obyčejná kuchyňská žlutá. Na osmahlou sklovitou cibulku nasypeme odměřené množství rýže a opražíme ji do světležluta. Poté rýži zasypeme polévkovou lžící mleté sladké papriky, přidáme lžíci vody, aby se paprika nepřipálila a promícháme.

Krok 3

V dalším kroku do hrnce k opražené rýži přidáme ostatní zeleninu. Zeleninu jsme pokrájeli na úhledné kousky. Směs osolíme, přidáme pepř a chvilku dusíme pod pokličkou bez přidání vývaru. Občas vše promícháme. .

Krok 4

Když se začíná rýže přichytávat dna, zalijeme rizoto vývarem. Přiléváme tekutinu vždy v malém množství, jen lehce nad povrch rýže. Dusíme pod pokličkou, občas promícháme a doléváme vývar. Ke konci podléváme obzvlášť opatrně, aby se stačila přebytečná tekutina odpařit a rizoto mělo konzistenci tak akorát. Rýži nesmíme rozvařit. Když bude rýže ještě trošku tvrdší, ale téměř uvařená, odstavíme hrnec mimo plotýnku a necháme 10 minut přikrytý stát. Rýže změkne.

Krok 5

Hotové zeleninové rizoto sypeme strouhaným sýrem a podáváme s nakládanou okurkou. Ze sýrů mám oblíbený čedar, rozpouští se beze zbytku, bez toho, aby se táhl.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-zeleninove-rizoto-recept.html