Krok 1
Rizoto můžeme vařit z kulatozrnné rýže nebo obyčejné dlouhozrnné. Kulatozrnná rýže se snadno rozváří, ale pro přípravu pravého italského rizota je nezbytná. Naše rizoto je spíš po česku, proto postačí obyčejná rýže. Zeleninu vybíráme i podle barvy, aby výsledné jídlo na talíři lahodilo i oku. Zeleninu můžete kombinovat podle svého uvážení, hezky vypadá žlutá kukuřice, oranžová paprika, jarní cibulka. Důležitý je celer s výraznou chutí a květák, který dodá charakteristickou chuť.
Krok 2
Cibulku pokrájíme na kostky a osmahneme na tuku. Cibule může být červená – barva trochu vybledne vařením, nebo obyčejná kuchyňská žlutá. Na osmahlou sklovitou cibulku nasypeme odměřené množství rýže a opražíme ji do světležluta. Poté rýži zasypeme polévkovou lžící mleté sladké papriky, přidáme lžíci vody, aby se paprika nepřipálila a promícháme.
Krok 3
V dalším kroku do hrnce k opražené rýži přidáme ostatní zeleninu. Zeleninu jsme pokrájeli na úhledné kousky. Směs osolíme, přidáme pepř a chvilku dusíme pod pokličkou bez přidání vývaru. Občas vše promícháme.
.
Krok 4
Když se začíná rýže přichytávat dna, zalijeme rizoto vývarem. Přiléváme tekutinu vždy v malém množství, jen lehce nad povrch rýže. Dusíme pod pokličkou, občas promícháme a doléváme vývar. Ke konci podléváme obzvlášť opatrně, aby se stačila přebytečná tekutina odpařit a rizoto mělo konzistenci tak akorát. Rýži nesmíme rozvařit. Když bude rýže ještě trošku tvrdší, ale téměř uvařená, odstavíme hrnec mimo plotýnku a necháme 10 minut přikrytý stát. Rýže změkne.
Krok 5
Hotové zeleninové rizoto sypeme strouhaným sýrem a podáváme s nakládanou okurkou. Ze sýrů mám oblíbený čedar, rozpouští se beze zbytku, bez toho, aby se táhl.