jaktak.cz

Jak udělat bezlepkové kuličky ze sušeného ovoce | recept bez cukru

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Bezlepkové kuličky ze sušeného ovoce | recept bez cukru. Následující recept potěší diabetiky, celiaky a osoby dodržující redukční dietu. Kuličky ze sušeného ovoce jsou bleskurychle hotové a výborně chutnají. Až se nabažíte kuliček z meruněk, zaměňte je za sušené višně, švestky nebo ananas. Vždy to musí být ovoce vláčné, aby lepilo a směs držela pohromadě. Pokud máte možnost, kupujte ovoce nesířené. Nedostanete-li je, sušené ovoce dobře omyjte teplou vodou. Po konzumaci sířeného ovoce citlivější jedince může bolet hlava. Pro děti je nesířené ovoce také vhodnější.

Co je potřeba

  • 120 g sušených meruněk
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 20 g strouhaných mandlí
  • špetka soli
  • 5 kapek vanilkového aroma
  • nebo aroma hořkých mandlí

Krok 1

Mandle a kokos velmi jemně nastrouhejte. Mandlovou moučku můžete koupit, ale strouhaný koupený kokos rozmixujte, aby byl jemnější. Meruňky také rozmixujte. Pak přidejte špetku soli. Nelekejte se, sůl se přidává ke zvýraznění sladké přírodní chuti. Zakápněte několika kapkami esence z hořkých mandlí nebo vanilky.

Krok 2

Vypracujte soudržnou hmotu. Obalujte meruňky v kokosu a mandlích a pak propracujte důkladně rukou. Hmota se nelepí na ruce. Pokud přece jen ano, přidejte mandle nebo kokos. Lepivost je závislá na jemnosti mletí mandlí a kokosu.

Krok 3

Z vypracované směsi navlhčenou rukou tvoříme malé kuličky a obalujeme v kokosové moučce. Vkládáme do malých cukrářských košíčků a uchováme v uzavřené krabici v chladnu. V teple by mohl kokos žluknout, díky vysokému obsahu tuku. Doporučuji pečlivě uschovat, kuličky jsou opravdu „prudce jedlé“.

 

Mandle se mohou zaměnit za jiný druh ořechů, lze přidat i rozinky. Je to hravý recept, zkoušejte různé kombinace, nejde nic pokazit.

Pozor, některé sušené ovoce je doslazované, pro diabetiky nevhodné.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-bezlepkove-kulicky-ze-suseneho-ovoce-recept-bez-cukru.html